ACÉL és SZÍV. 1000 év történeti fegyverei

Meghosszabítva!
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2019. december 5. - 2020. március 15.
A csaknem félezer, részben soha be nem mutatott tárgyat felvonultató ACÉL és SZÍV. 1000 év történeti fegyverei című kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét, a különböző korok társadalmának vadászati eszközeit.
Mindezt az Európa sorsát hosszan meghatározó oszmán birodalom harci relikviái egészítik ki, de hangsúlyos szerepet kapnak olyan képző- és iparművészeti alkotások is, amelyek a hadtörténethez és a vadászathoz kapcsolódnak. A tárlaton a közönség olyan ikonikus tárgyakat tekinthet meg, mint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ezüst szablyája, amelyet a feltételezések szerint 1840-ben, korai nagykorúsításakor, 17 évesen kaphatott meg. 
 
Hasonlóan emblematikus a branyiszkói ütközet győztesének, Guyon Richárd, 1848-49-es, későbbi honvédtábornoknak – a testvérén keresztül – adományozott fegyver. A francia-angol származású tábornoknak az angol nemzet ajándékozta a most bemutatott, névre szóló díszkardot, amelynek feliratában elismerték a magyar csatatereken tanúsított heroikus küzdelmeit, egyben köszönetet mondtak a törökországi Karsz városánál folytatott harcaiért.  
 
Ugyanezen a kiállításon látható Erős Ágost szász választófejedelem, lengyel király gazdag kidolgozású, elefántcsonttal, ezüst ötvösséggel ékesített pisztolya, amelyen a korona alatti arcképe, továbbá választófejedelmi címere is megtalálható. A tárlat legidősebb darabja a 800-as évek elejéről származó avarkori kard, a legnagyobb pedig egy 16-17. század fordulójáról ránk maradt, minden részletében eredeti, 2 méter hosszú naszádpuska. 
 
A különleges tárlat a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik beharangozó eseménye. 
2019.12.23
|
(9 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.