Drágakőre festve – Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban

Budapest, Ráth György–villa, január 17. - március 29.
Néhány éve bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában a firenzei születésű, de Rómában alkotó 17. századi művész, Antonio Tempesta egyik különleges alkotása, amely a festmények esetében megszokottól eltérően nem vászonra vagy fatáblára, hanem egy Afganisztán területéről származó drágakő lapra, úgynevezett lápisz lazulira készült.
Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött a mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag, néhol a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalán egy-egy ószövetségi jelenet látható, az alapként szolgáló színes kőzet mintázata az ábrázolások szerves részét képezi. A titokzatos és egyben lenyűgöző alkotás január 17-től látható a Ráth György-villa Drágakőre festve – Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban című új időszaki kiállításán.  
 
A kép festője, Antonio Tempesta a 17. század első évtizedeinek elismert művésze volt, hírnevét elsősorban grafikái biztosították. Különféle állatokat, csatákat ábrázoló metszeteit, nagyszabású bibliai és történeti sorozatait még Németalföldön is másolták. Működésének másik fontos területét jelentették a főúri megbízók számára különféle színes kőlapokra készített képei, ezeket az alkotásait ma olyan neves gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Louvre vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum, de római nemesi gyűjteményekben és magántulajdonban is találkozhatunk velük.  
 
Tempesta festménye 1944-ben a Nemzeti Múzeumból került az Iparművészeti Múzeumba a két intézmény anyagának részleges cseréje során. A képet a 19. század harmincas éveitől őrizte a Nemzeti Múzeum, ekkor vásárolták meg a jeles műgyűjtő, Jankovich Miklós (1772–1846) hatalmas és sok területet felölelő gyűjteményét. A műtárgy 2016 januárjában romos állapotban bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában. Szétesett keretének berakásai mind hiányoztak, a festmények alapjául szolgáló kő számos apró darabra tört össze, a kőlap nemcsak törött, de hiányos is volt. A mindennek ellenére szerencsés módon fennmaradt kép a restaurálási munkálatoknak köszönhetően mára visszanyerte eredeti ragyogását. A Ráth György-villában a felújított művel együtt látható Jankovich Miklós hatalmas műgyűjteményének néhány kivételes ötvöskincse is, melyek Tempesta képéhez hasonlóan a 17. század főúri Wunderkammerjeibe illő darabok. 
 
2020.01.13
|
(12 kép)


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.