„Nincs annál jobb érzés, ha az emberek ott nevetnek, ahol ezt szeretted volna” - Jeff Fowler

Jeff Fowler nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor a Sega legismertebb animációs figurájáról készített filmet. A rajongói elvárások súlya alatt kis híján maga is összeomlott, de végül túlélte a dolgot, és megbékélve a fanokkal újratervezte a figurát. Erről az élményről is mesélt.

41 éves.

 

2005-ben Oscar-díjat kapott az animációs rövidfilm kategóriában.

 

A Sonic, a sündisznó az első nagyjátékfilmje.

Hogy érzed magad, hogy végre elkészültél a filmmel? 
 
Tömény izgatott vagyok. Nagyon elégedett vagyok a filmmel, és alig várom, hogy megoszthassam a közönséggel. Számolom a napokat. Három éve dolgozom rajta, és ezt semmiért sem lennék hajlandó elcserélni. Hihetetlenül pozitív tapasztalat volt, csodás csapattal és nagyszerű színészekkel dolgozhattam együtt. Fantasztikus látni a korai vetítéseken a rajongók reakcióit. 
 
Milyen volt első alkalommal együtt nézned a filmet a közönséggel? 
 
Ha humoros filmet készítesz, a közönség látványosan és azonnal reagál, és nincs annál jobb érzés, ha az emberek ott nevetnek, ahol ezt szeretted volna. Ez azonnali elégedettséggel tölt el. Teljesen más érzés velük nézni a filmet, mint amikor korábban néztem. 
 
Milyen kapcsolatban voltál Sonic figurájával, mielőtt elkezdtél volna dolgozni ezen a filmen? 
 
13 éves voltam, amikor az első játék kijött, és rögtön rákattantam. Úgy érzem, ez a film nemcsak a játék rajongóinak szól, mindenki élvezheti. Van benne humor, akció és persze Jim Carrey, és olyan érzelmi húrokat pendít meg, amivel bárki tud azonosulni. 13 évesen minden létező videojátékot végigjátszottam, amihez hozzájutottam. Aztán jött a Sega Genesis a maga jobb grafikájával és játékélményével, és a Sonic volt a zászlóshajójuk, mert annyira népszerű volt, hogy szinte fordulópontot jelentett a játékiparban. Nemcsak videojátékként, de karakterként is izgalmas volt. Egy ilyen hencegő karakter nagyon egyedinek számított akkoriban, és a tinédzserek rögtön imádták. És ez máig így van. Azt hiszem, ez a harmincéves sikerének titka: minden tinédzser szimpatizál vele. 
 
Hogyan építetted fel a filmbéli Sonic karakterét? Mennyire más ő a játékbélihez képest? 
 
Az első lépés a megfelelő színész megtalálása volt. Ez esetünkben Ben Schwartzot jelentette. Az ő kiválasztása már a projekt legelején megtörtént. Csináltunk egy háromperces próbakisfilmet, amiben megmutattuk a figura keveredését az élő környezettel, és Ben már ebben is közreműködött. Ő adta a kezdetleges Sonicunk hangját. Annyi minden van Benben, ami tökéletes Soniccá teszi őt. Csodálatos komédiás, akinek a humora elengedhetetlen a karakterhez. Megpróbáltuk kiszínezni a karaktert apró, de izgalmas tulajdonságokkal, egy kicsit érzékenyebbé és érzelmesebbé tenni, némi mélységet adni neki. Sosem úgy közelítettük meg a dolgot, hogy hogyan csinálhatnánk a játékból filmet, hanem a karakterből indultunk ki, és azon gondolkodtunk, hogyan építhetnénk egy nagy sztorit köré. Egy érzelmes, akcióval teli történetet akartunk, ami hű marad a játékhoz is.  
 
Amikor az első előzetes megjelent, rengeteg kritikát kaptatok a rajongóktól Sonic kinézete miatt. Ennek eredményeként a csapatotok visszament átdolgozni a karaktert, ami nem lehetett könnyű döntés. Mesélnél erről? 
 
Az biztos, hogy nagy kő esett le a szívünkről, amikor láttuk, hogy tetszik a rajongóknak az újradizájnolt Sonic. A döntés maga egyszerű és könnyű volt. A rajongók üzenete annyira tiszta és egységes volt, hogy nem mehettünk el mellette, és csapatként ez bennünket is összekovácsolt. Nagyon szerettük az elkészült filmet, ezért nem akartuk, hogy az emberek ne nézzék meg azért, mert elégedetlenek a főhős kinézetével. Tudtuk, hogy meg tudjuk úgy csinálni, hogy nekik is tetsszen. Feltűrtük az ingujjunkat, és belevetettük magunkat a melóba. 
 
A film egy eredettörténet? 
 
Abszolút. A legnagyobb különbség a játékhoz képest, hogy ott rögtön ereje teljében ismered meg Sonicot, aki tisztában van a képességeivel. A filmben még csak tanulja ezeket, folyamatosan fejlődik. 
 
A filmben Jim Carrey élete egyik legőrültebb alakítását nyújtja. Hogyan tudtad rendezni őt? Vagy csak magára hagytad, és nézted, mi sül ki ebből? 
 
Jim csodás munkatárs, könnyű vele együttműködni. Folyamatosan bombázza az embert ötletekkel. Ezekből kialakítunk egy tervfélét, majd a kamerák előtt szabadjára engedem őt. Kész tornádó ez a fickó. Hihetetlenül tehetséges, vicces és csodásak az ösztönei. Csak nézni is elképesztő élmény. 
 
Tulu/UIP-Duna Film
2020.02.10
|
(17 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.