Varjak „bandáznak” a Szabadság téren

Budapest, Szabadság tér
Madárkaki lepte el a Szabadság téri padokat, ezért beszedték őket. A probléma okozói a dolmányos varjak, melyek a tér környékén találták meg téli éjszakai szálláshelyüket, innen indulnak ki napfelkeltekor beszerezni a reggelit.
Főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat és dögöket esznek, de nem vetik meg a növényi eledelt sem. Amikor egy varjú több táplálékhoz jut, mint amit meg tud enni – főleg hús és csonthéjas termés esetében –, akkor a fölöst elrejti. A rejtekhely lehet esőcsatorna, virágcserép vagy bokor alatti talaj. A húsra rovarok is jöhetnek, emiatt a varjú plusz eleséghez fér. A dió belét is megeszik. Mivel a dió kemény héját közvetlenül a csőrükkel nem bírják feltörni, ezért autóutakra, járdákra ejtik azokat annak reményében, hogy az eséstől a héj feltörik, illetve, hogy egy arra járó autó vagy gyalogos összetöri a gyümölcs héját.
A fákon úgy térnek nyugalomra, hogy nem közvetlenül egymás alatt helyezkednek el, így elkerülik azt, hogy egy-egy fentebb pihenő madár ürüléke a tollazatukon landoljon, és úgy nézzenek ki, mint azok a bizonyos padok. A dolmányos varjak nem védett madarak, ennek ellenére a Főkert munkatársai, inkább a padok beszedését választották, ami sokkal állatbarátabb, mint a madarak kilövése. Az ülő alkalmatosságok visszahelyezésére már nem kell sokat várni, mivel a költési időszak február végén, március elején kezdetét veszi, ekkor párokra válva elhagyják a területet, hogy megkezdjék a fészkek tatarozását.
Dolmányos varjú, forrás: www.wikipedia.org
Dolmányos varjú, forrás: www.wikipedia.org

A varjak számos, fészket nem építő védett és fokozottan védett ragadozó madárfajunk számára teszik lehetővé az utódnevelést, amelyek nem pazarolják idejüket otthon építésére, inkább a hátrahagyott varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom, a kékvércse és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly.
 
2020.02.14
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
21:20
Pat a kutya
2017, I. évad, 49. rész: Bolhatánc
21:21
Monchhichi
I. évad, 8. rész
21:25
Ninjago: Az elemek viadala
2011, IX. évad, 94. rész: A végzet hatalma
21:25
A próba próbája / Újdonság a régiség
3. rész: 325
21:26
Pat a kutya
2017, I. évad, 50. rész: Káosz a cirkuszban
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.