Kedvenc helyek

Pop Up Sztorik: Molnár Tamás

A Pesti Est exkluzív interjúja
„mélyebbre ástam, olykor kilépek az egyes szám első személyből és globális témákat is érintek”
Molnár Tamás korábban az Anti Fitness Club énekeseként vált ismerté; társa, Czoller Bence pedig a The Hated Tomorrow felől érkezett. JETLAG nevű formációjuk 2016 óta hasít, és március 21-én mutatják be Emlékbe című, második albumukat, melyről Tamás mesél.
Újvilág - Nemrégiben birtokomba került egy rég áhított gitár, ami elég nagy hatással volt rám az utóbbi időben. Ezt hallani az Újvilágban is, és az Emlékbe album nemrégiben elkészült felén is. Míg az első JETLAG-nagylemez egy életvitelszerűen hedonista, élvhajhász, életigenlő belvárosi korlenyomat, a másodiknál már mélyebbre ástam, olykor kilépek az egyes szám első személyből és globális témákat is érintek.  
 
Globális folyamatok - Sajnos ezek olyan témák, amik mellett nem lehet elmenni lehunyt szemmel. Közvetlenül érint mindnyájunkat akkor is, ha nem akarunk tudomást venni róluk. Fontosnak tartom, hogy háborús filmekkel időről időre emlékeztessem magam a nem is olyan régmúlt borzalmaira. Az Újvilág apokaliptikus hangulata is hasonló érzelmekre játszik úgy, hogy pusztán egy reális jelen és jövőképet fest. 
 

Kína - Európai szemmel egy végtelenül szürreális élmény. 22 ezer kilométert utaztunk, 10 napon át forgattunk Pekingben, de a nagyvárosoktól távol eső Zhangye városában is, készítettünk felvételeket hőlégballonról és helikopterről is, mindezt egy mobiltelefonnal, aminek szerintem egy egész látványos videoklip lett a végeredménye. Egy ételmérgezést leszámítva álomszerű volt az egész. Forgattunk már Izlandon, ahol a sarki fény adta a díszletet, és Berlinben is, egy egykori kémbázis tetején, de egyértelműen a kínai utazás volt a legemlékezetesebb. Egy 29 órás vonatút után, amit Zhangye és Peking között tettünk meg hálókocsi nélkül, teljesen átértékelődött a „hosszú út” fogalma. Rengeteg olyan helyszín van, ahol szívesen forgatnánk. Ezek egy része álom, másik része terv. Egy közös van bennük: mindegyiket konzekvensen titokként kezeljük.  
 
Kollaborációk - Az eddigi együttműködéseinket vagy az inspirálta, hogy volt egy dal, amit alapvetően jónak tartottunk, de úgy éreztük, hiányzik belőle valaki, vagy kellően izgalmasnak tartottuk egy előadót ahhoz, hogy mindenképp akarjunk vele közösködni. Ezt az elvet követve készülnek kollabok a későbbiekben is. Van egy dal az új lemezen, ami, bár az albumverzióján én éneklek, még tavasszal meg fog jelenni klippel együtt egy közreműködés formájában. Annyit talán már elárulhatok, hogy egy énekesnővel lesz közös. 
 

Repülős témák inkább az első lemez kapcsán voltak ránk feltétlen igazak, amitől az Emlékbe albumnál azért már látványosan elrugaszkodtunk. Az új élő szettben a The Chainsmokerstől az Alphaville-en keresztül egészen David Bowie-ig beidézünk részleteket, de természetesen a Soerii & Poolek-féle Vaddisznó átirata sem maradhat ki. Ez utóbbinak én jegyzem a dalszövegét, ami annyira hozzám nőtt, hogy már több éve stabil pillére JETLAG-koncertműsornak. 
 
Dalszerzői kapacitás - A lemezleadás előtti néhány hónapban csak a saját dalokkal voltam elfoglalva és nem vállaltam dalszövegírós felkéréseket. Most, hogy már kész az album, újra nyitottabb leszek, csak még előttem van a lemezbemutató, amit majd egy kisebb utazással pihenek ki. 
 

Nincs lehetetlen – ehhez a dalhoz anno egy holdra szállás ihlette videót álmodtunk meg, de aztán ezt parkolópályára tettük és egy sokkal személyesebb környezetbe helyeztük a vizuált. Elvittük a kamerát azokra a helyekre, ahonnan gyerekként indultam, ahol felnőttem. A zenélős részekhez egy raktárat használtunk, aminek a falait telefestettem a szövegeimmel. A dal egészen egyértelmű üzenetét egy egyszerű, de hatásos klippel erősítjük, ami a napokban jelent meg. 
 
Emlékbe – az új albummal 10 dal és egy remix lát napvilágot. A teljes dallistát nézve, egy egészen eklektikus anyagot hoztunk össze. Bár maradt néhány trekk, ami az első lemez elektropopos vonalát követi, vannak olyanok is, amik merőben eltérnek a korábban tőlünk megszokottaktól. Az új anyag egy részét már ismerheti a közönség, a másik felét viszont az A38-on hallhatják először március 21-én. Itt mutatjuk be az új live szettet, ez lesz az első önálló koncertünk a JETLAGgel a hajó gyomrában, ahová egy energikus, látványos show-val, különleges vendégekkel, új és alaposan átdolgozott dalokkal és persze a stabil közönségkedvencekkel érkezünk. 
 

 
 
Air
2020.03.09
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.