Dürer kora

Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
Budapest, Szépművészeti Múzeum, 2020. június 20. - október 18.
Az internacionális gótikától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzai Dürer néhány réz- és fametszetével együtt láthatóak, így összesen 54 művel találkozhat a nagyközönség a kiállításon.
A tárlatot a 15-16. századi német rajzok tudományos feldolgozását tartalmazó szakkatalógus megjelenése alkalmából rendezték meg. A szakkatalógus mintegy 10 évnyi kutatómunka eredménye, amelyhez a Los Angeles-i Getty Foundation anyagi és szakmai segítséget is nyújtott.
 

 
A kiállítás hat szekcióban mutatja be a korszakot: A kezdetek: 15. századi rajzok, Albrecht Dürer és köre, Chiaroscuro rajzok, Az önálló tájábrázolás kezdetei és a fiktív táj, Előkészítő rajzok, Művészet II. Rudolf prágai udvarában.  
 
A Grafikai Gyűjtemény alapját a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-gyűjtemény képezi, három és fél ezer rajzzal és több tízezer sokszorosított grafikával. A német rajzok szempontjából döntő fontosságú, hogy Esterházy Miklós herceg 1804 körül Nürnbergben megvett egy nagyobb rajzegyüttest, amely Paulus Praun nürnbergi kereskedő 16. századi gyűjteményéből származott. Az itt bemutatott lapok többsége az Esterházy-kollekció része, ezen belül számos mű egykor Praun tulajdonában volt. A német rajzok csoportját Delhaes István festő és restaurátor hagyatéka is gazdagította, amely 1901-ben került a magyar állam tulajdonába, de néhány kiemelkedő művet a múzeum műkereskedelemből is vásárolt.    
A gyűjtemény német rajzait bemutató kiállítás több mint fél évszázada volt legutóbb látható a Szépművészeti Múzeumban.  
2020.07.10
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.