80 éves Tapsi Hapsi, a leghíresebb rajzfilmnyúl

Tapsi Hapsi a világ leghíresebb rajzfilmnyula, aki a Bolondos dallamok család tagjaként először 80 évvel ezelőtt tűnt fel. A karakter mozis bemutatkozása 1940-re tehető, amitől kezdve egy csapásra a Warner Brothers nemzetközileg elismert figurájára vált. A Bolondos Dallamok sztárja pillanatok alatt milliók kedvence lett.

Kapcsolódó cikkek

1940-es bemutatkozása után a Bolondos dallamok bámulatos sebességgel a Warner Brothers vezető márkája lett, és ez így is maradt évtizedeken keresztül. Titka, hogy karakterei, Csőrike, Cucu malac és Szilveszter egyszerre időtlen és mai figurák, személyiségjegyeik tökéletesen megállják helyüket, és szerethetők a ma közönsége számára. 
 
A Bolondos Dallamok szereplőit gyerekek, tinédzserek és felnőttek egyaránt a magukénak érezhetik. A legújabb széria hazánkban jelenleg a Bumeráng gyerek csatornán látható.  
 
 
Érdekességek a szereplőkről 
 
Tapsi Hapsi legelőször 1940. július 27-én mutatkozott be az A Wild Hare című epizódban, így minden idők leghíresebb nyula 2020-ban pont nyolcvanéves. 
 
A Bolondos dallamokat Magyarországon kezdettől fogva egy sorozatként kezeljük, azonban a Merrie Melodies és a Looney Tunes eredetileg különálló szériák voltak. Ma már világszerte egy franchise-ként kezelik a kettőt, mondhatjuk, hogy a Merrie Melodies beolvadt a Looney Tunes-ba. 
 
Tapsi Hapsi New York városának keleti részéről származik, ezért az eredeti változatban brooklyni akcentussal beszél. 
 
A Bolondos dallamok legelső epizódja 1929-ben született meg. Ekkor még híre-hamva sem volt a ma jól ismert szereplőknek. A Bosko, the Talk-Ink Kid című élőszereplős-animációs rész főszereplője egy Bosko nevű gyerek volt. 
 
Tapsi Hapsi volt az első rajzfilmszereplő, akiről bélyeget adtak ki az Egyesült Államokban. Erre egészen 1997-ig kellett várni. 
 
Tapsi Hapsit három Oscar-díjra jelölték, ebből egyet meg is nyert 1958-ban, Rissz-Rossz Sammel közösen, a Tapsi Hapsi, a lovagpótló lovag című epizóddal. 
 
 
Híres idézetek: 
 
Mi a hézag, hapsikám?  – a Wild Hare, 1940  
 
Tudod, olyan okos vagyok, hogy néha magam is megrémülök. – Jack Wabbit and the Beanstalk, 1943 
 
Tudom, hogy ez ellentmond a gravitáció törvényeinek, de én sose tanultam jogot. – High Diving Hare,
1948  
 
Én soha nem felejtek el egyetlen arcot sem, de a te esetedben, kivételt teszek – Hurdy-Gurdy Hare, 1950
 
Majd ha ráérek, megijedek, de per pillanat túlságosan kivagyok ehhez. – Lumber Jack Rabbit, 1954 
 
Nos, mit vártál egy operaelőadástól? Happy endet? – What's Opera Doc, 1957 
 
Ahogy mondani szokás, ne vedd túlságosan komolyan az életet, úgysem éled túl. – Rabbit's Feat, 1960  
 
Nos, úgy tűnik, hogy ez egy gyönyörű barátság kezdete. – From Hare to Eternity, 1997 
 
2020.07.29
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.