Időgép – Új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

Budapest, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2020. augusztus 20. - 2023. január 1.
Az új kiállítás nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást.
A múzeum mintegy 800 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogattak össze, amelyek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor, Szipőcs Krisztina személyes nézőpontjából. 
 
A kiállítást az idővel, az idő múlásával és nevezetes dátumokkal kapcsolatos művek vezetik be, majd családi fotókon, naplókon keresztül kapunk betekintést egyéni életsorsokba és családtörténetekbe, a közép-kelet-európai privát történelembe.
 
A nem túl távoli disztopikus jövő, illetve futurisztikus jelenünk a témája az orvostudománnyal, valamint az emberi testtel és pszichével foglalkozó egyik installációnak, valamint annak a filmnek, amely a legújabb kori hadviselés, a háborús traumák és a virtuális valóság témáját mutatja be.
 
A kiállítás bemutatja azokat a valóságos és elképzelt technikai eszközöket, melyek célja a pillanat, a valóság minél tökéletesebb fotográfiai rögzítése. Vizsgálat tárgya lesz az állókép és a mozgókép, valamint (sajtó)fotó és festmény viszonya. 
 
Picasso kapcsán fény derül arra, hogy miként reflektálnak nagy elődeikre, a festészet történetére a huszadik század legnagyobb újítói, láthatatlan hálót szőve korok, művek és művészek között. Végül felsorakoznak azok a művek is, melyek a szokásosnál hosszabb idő alatt, számtalan részből, variációból, munkából állnak össze egy-egy monumentális alkotássá, így bemutatásukra csak ritkán adódik alkalom. 
 
 
 
2020.08.17
|
(9 kép)


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.