Kedvenc helyek

The Beatles: 1

olvasói
10/10 (1)
(EMI)

A legendás zenekar nyolcéves (1962-1970) aktív diszkográfiájának 27 olyan kislemezdalát gyűjtötték egybe, amely feljutott vagy az angol vagy az amerikai slágerlista (vagy ahogy gyakorta előfordult: mindkettő) élére. Az ember azt hitte volna, hogy ezek a számok már mindenkinek megvannak valamilyen formában, de a válogatáslemez megjelenésének első hónapjában eladott 12 millió (!) példány rácáfolt a szkeptikusok számítására.


Az elmúlt tíz év a Beatles-archívum feltúrásával telt, régi koncertfelvételek, stúdióhulladékok (sőt, ami a legrosszabb: régi félkész dalokból fabrikált "új" számok) kerültek a közönség elé, így most valóságos felüdülés, hogy az igazi nagy sikerdalokat gyűjtötték eredeti (na jó, "digitally remastered") formában össze egy lemezre. Vonzerő lehet az is, hogy olyan dalok is szerepelnek itt, amelyek - albumközi kislemezek lévén - a korabeli sorlemezekre nem kerültek fel. Itt van tehát 27 Beatles-kislemezsláger (bő 79 percnyi anyag, épphogy felfért egy CD-re). Csak az 1963-as Please Please Me maradt le, mivel az nem lett No.1 sem Nagy-Britanniában, sem Amerikában (megjegyzendő, hogy az 1962-es Love Me Do is csak azért lehet itt, mert két évvel későbbi amerikai újrakiadása listát vezetett a tengeren túl). Megfigyelhető az is, hogy több kislemeznek mindkét "oldala" szerepel itt (Day Tripper / We Can Work It Out, Yellow Submarine / Eleanor Rigby, Something / Come Together), mivelnéha úgynevezett "dupla A-oldalas" kiadványokról volt szó (a borítófüzetben érdemes végignézni, egy-egy kislemez hány és hány különféle fedőlappal jelent meg a különféle területeken). Kiderül továbbá az a meglepő tény is, hogy a zenekar fennállása alatt a Yesterday (a poptörténelem legtöbbször feldolgozott, legtöbbet játszott dala) Nagy-Britanniában nem is jelent meg kislemezen!

Ja, és hogy maguk a dalok milyenek? Tökéletes mind, gratulálunk. Szép volt, fiúk!

10/10
Déri Zsolt
2000.12.11
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.