Kedvenc helyek

U2: Elevation

olvasói
(0)
(Island/Universal)

Az All That You Can't Leave Behind harmadik kislemezdalát, (az albumon is) a Beautiful Day és a Stuck In The Moment You Can't Get Out után következő Elevationt kicsit még felturbózták a Tomb Raider filmzenelemez számára. Ez az új mix került a két változatban megjelent maxira is - az egyik verzión remixek, a másikon kiadatlan felvételek szerepelnek bónuszként.


Az Elevation az aktuális U2-album egyik legerősebb száma, újabb bizonyíték, hogy az ír kvartett még negyedszázaddal indulása után is képes szellemes rockslágereket írni. A spirituális és szexuális utalások összemosásában igencsak gyakorlott Bono vagány szöveget ráz ki kisujjából, kacsingat kifelé ("nem tudok énekelni, de van lelkem" - ezt sokan fordítva gondolnák), és még az is belefér, hogy megköszönje két popipari szakmunkásnak, Julian Gallaghernek és Richard Stannardnek (ez utóbbi a legjobb Spice Girls-slágerek szerzője) a középrész megírásához nyújtott segítséget - más kérdés, hogy pont ez az a rész, amire Brian Eno leginkább rányomja bélyegét.

A dal Tomb Raider Mixét az egykori Nine Inch Nails-es Chris Vrenna jegyzi, hatásos munka. Az első maxira további három remix került: a Jon Carter (Monkey Mafia) készítette hétperces Escalation Mix meglepően visszafogott darab (a dalból szinte csak a fent említett enós középrészt használja) sok tablahanggal, az Influx Remix szintén egzotikus hangzású verzió (szitáros, fuvolás kiegészítéssel, groove-os alapokon), a Quincy & Sonance Remix pedig csilingelő billenytűshangokkal és szkreccsekkel operál.

A második maxin egy koncert- és egy stúdiófelvételt hallunk bónuszként: az előbbi a Last Night On Earth hat és fél perces élő változata az 1997-es Pop Mart turné egyik állomásáról, Mexico Cityből, az utóbbi pedig egy John Cash-feldolgozás, a Don't Take Your Guns To Town könnyed, csöppet reggae-sített verziója, mely még 1999-ben készült. A Cash-U2 szimpátiameccs újabb fordulója az 1993-ban közösen felvett - a tavalyi The Very Best Of Johnny Cash válogatásra is rákerült - The Wanderer után, de még azelőtt, hogy a veterán countrysztár feldolgozta volna a One-t legutóbbi stúdiólemezére (American III - Solitary Man).

8/10


www.u2.com
Déri Zsolt
2001.07.17
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.