Portugál

Színes magyar filmszatíra, 93 perc, 1999
Egressy Zoltán darabjának filmváltozata a faluba érkező artisztról, aki csak úgy nyűgözi a helyi menyecskéket. Ám a végén minden rosszra fordul.

LinkekA Portugál története régmúlt időkben kezdődik, legalábbis számomra: létezett valaha (talán még ma is létezik?) egy Sztriptíz nevű együttes, a világ legbékésebb, posztbitliszes zenéjével, és a világ leggyönyörűbb szövegeivel. Ennek a zenekarnak volt (talán még ma is?) szövegírója/frontembere Egressy Zoltán, olyan truvájokkal, mint "aranyhajú Andrea/meghívlak egy fagyira./Tudom, te is elnyalnád/a tölcsér ízes tartalmát,/a fagylaltot". mindebből már annak idején sejteni lehetett, hogy Egressy még sokra viszi...Oly sokra, hogy a szövegírás után drámaírásra adta a fejét, nem kevesebb tehetséggel, a Lukáts Andor által rendezett Portugál a Kamra sikerdarabja lett, úgyhogy kézenfekvő volt az ötlet: miért ne lehetne filmet készíteni belőle. Persze, hogy lehetett, a szinházi előadáshoz képest némileg megváltozott szereposztással, kissé átírt forgatókönyvvel, de lehetett.A Portugál cselekménye, amilyen egyszerű, olyannyira ütős: létezik valahol, kissé pontosabban a Bakonyban egy kis falu, - hiába is keresnétek a térképen - Irgács a neve, tele van Fradi-drukkerrel, viszont nincs rendőr, pap is csak alig, viszont van kocsma, benne korcsmáros, sőt, ami a legfontosabb, a korcsmáros kikapós leánya. A kikapós leány kénytelen megelégedni a helyi alkoholisták széptevésével - legalábbis amit ők annak gondolnak, de helyesebb a zaklatás kifejezést használni. Egy ideig. Aztán hirtelen különös alak jelenik meg a faluban, úgy hírlik, félúton jár Budapest és Portugália között, és most néhány napra megpihen. A néhány nap alatt természetesen jókora felfordulást kavar...A Portugál filmváltozatát - éppúgy, ahogy a színházi előadást - Lukáts Andor rendezte, aki annak idején a Három nővérrel kezdte az adaptációkat. Az eredeti darabhoz méltó kőkemény szatíra született, a falusi - és persze a városi - világ kegyetlen tükre: nyomorú vágyaink fordulnak visszájukra, abban a faluban, amelyhez vágyálom-Portugália majdhogynem közelebb van, mint a valóságos főváros.

Dukász Izidor
2000.10.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.