Shaft (2000)

olvasói
(0)
Egy legendás, 71-es film remake-je: a kőkemény fekete nyomozó harca a korrupcióval, a bűnnel és a maffiával - magyarán az egész világgal.Az 1971-es év legalább három kemény fickót adott a világnak: az egyik e sorok írója, de ezt most nem domborítanám ki annyira; a másik Piszkos Harry, alias Clint Eastwood, a törvényenkívüli fehér zsaru, a harmadik pedig John Shaft, azaz Richard Roundtree, a törvényenkívüli fekete. A filmtörténeti kézikönyvek egybehangzó állítása szerint a Shaft a hetvenes évek afro-amerikai identitásának alapjait teremtette meg: egy tökös fekete zsaru, aki mindenen átmegy, csak hogy az igazságot kiderítse, és esküjéhez híven szolgáltassa is. Szexi, macsó, okos és kemény: ez Shaft, a csúcsmodell.Nem csodálkozhatunk azon, hogy majd' harminc évvel az eredeti után elkészült az új film, bár a történetnek nem sok köze van a hetvenegyes filmhez. A két munkát mindössze a főhős figurája és Roundtree köti össze: az egykori Shaft itt is játszik, bár csak egyszerű nagybácsiként tűnik fel a színen.

Nem is a sztori a fontos itt: egy szókimondó zsaru, aki szembekerül rendőrtársaival, a helyi kisstílű és a távolabbi nagystílű bandákkal, ha igazságtalanságot érez, jelvényét habozás nélkül belevágja a piszoárba, feltűnően gyakran használja fegyverét és igen magabiztosan bánik a nőkkel.

Shaftet ezúttal Samuel L. Jackson személyesíti meg, és nyugodt szívvel mondhatom: Jackson legalább akkora király, mint egykor Roundtree volt. Hiányzik ugyan az eszméletlen barkó és az eszményi afro-frizura, de a kortárs, tökkopasz Shaft ezerszer vészjóslóbb, mint az egykori.
A mostani Shaft mestere John Singleton annak idején a mindössze huszonhárom évesen készített Boys N the Hooddal robbant be a filmes életbe, nagyjából egy időben Spike Lee-vel. Azóta nem hallottunk róla túl sokat, de úgy tűnik, nem nagyon mondott le a fekete témájú filmekről. A Shaft megcélzott közönsége is ez, de a kiváló színészek, mint Dan Hedaya és Toni Collette, az olyan sztárok, mint Jackson vagy Vanessa Williams, illetve a vad akciók, a látványos fényképezés mindenki számára jelentős izgalmakat ígérnek.

Dukász Izidor
2000.11.08
|
Shaft
amerikai-német akcióthriller, 99 perc, 2000
Rendező:

John Singleton

Színész:

Samuel L. Jackson
(John Shaft)

Vanessa L. Williams
(Carmen Vasquez)

Jeffrey Wright
(Peoples Hernandez)

Christian Bale
(Walter Wade, Jr.)

Dan Hedaya
(Jack Roselli)

Toni Collette
(Diane Palmieri)

Richard Roundtree
(John Shaft nagybácsi)

Ruben Santiago-Hudson
(Jimmy Groves)

Josef Sommer
(Curt Fleming)Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
22:45
Wonder Woman
amerikai fantasztikus akciófilm, 2017
22:50
A titkárnő
amerikai dráma, 2002
22:55
Vakáció a szigeten
amerikai vígjáték, 2009
23:00
23:05
Hegylakó
angol akciófilm, 1986
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.