Star Wars I. - Baljós árnyak

olvasói
10/10 (1)
Ha valaki a filmtörténet legsikeresebb és legnagyobb hatású trilógiáját folytatni akarja, méghozzá elölről, mondván, hogy ami eddig volt, az csak a történet második fele (vagy közepe?), biztosan nem tehet mindenki kedvére, legyen vele akármekkora Erő.


Ám még az ellendrukkerek is kénytelenek belátni, hogy Lucas a legfontosabbat nem felejtette el. Ez pedig a mesevilág, amely ugyanolyan eredeti, lenyűgöző és ellenállhatatlan, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, a tökéletes kép- és hangminőségnek köszönhetően még lehengerlőbb. Lélegzetelállító tájak, városok, épületek, járművek, nyüzsgő fantázialények és emberi vonásokkal bőven megáldott robotok népesítik be a minden eddiginél gazdagabb messzi-messzi galaxist. A műfajban elengedhetetlen üldözős és csatajelenetek fokozódó iramban követik egymást. A rendező láthatóan élvezettel tobzódik a technika nyújtotta lehetőségekben. A varázs már nem új, de töretlen.

A csodás emlékeket felbizsergető főcím és főcímzene után a Köztársaság diplomáciai csatározásaiba csöppenő néző azon kapja magát, hogy első félóra az akciók ellenére érdekes módon aránylag izgalommentes. Ez nem meglepő, hisz még nem került elő sem a gonosz, sem a film fókuszát adó főszereplő, a krisztusi attribútumokkal kacérkodó GYERMEK, aki messze a legélettelibb a hús-vér szereplők között. A felnőttek - főleg a két jedi lovag - energiáinak nagy részét az köti le, hogy kétségbeesetten próbálnak „összejátszani” a később berajzolt szereplőkkel. És ezek a digitális figurák bizony még mindig láthatóan elkülönülnek mind az élő szereplőktől, mind a hátterektől.

Szó mi szó, a Baljós árnyak dramaturgiailag és technikailag sem hibátlan. Vitathatatlan, hogy Lucas szem előtt tartotta a főhősével, Anakin Skywalkerrel egyidős korosztályt, de kevésbé gondolt azokra, akik az égig emelték őt. Arra a generációra, amelynek mozirajongói az első - azaz negyedik - Csillagok háborúja epizód idején voltak tizenegynéhány évesek. A forgatókönyv nem nőtt fel velük (velünk), noha egy-két rétegében bízvást megtehette volna. Hiszen a cselekmény fő vonala - hogyan lesz az aranyszőke, helyes kisfiúból szörcsögő, álarcos, fekete főgonosz - jócskán rejt magában mélységeket. ****Extrák:

Minden, mi szem-szájnak ingere. Gyönyörű és szellemes menü. THX teszt. Masszív alkotói kommentár főképp a technikára kihegyezve. Hét teljesen befejezett kimaradt jelenet (a kis Darth Vader a kis Greedóval verekszik!). Lenyűgöző, egy órás dokumentumfilm (a vihar tönkreteszi a tunéziai díszletet!). Másfél tucatnyi rövid werkfilm temérdek érdekességgel (egymásba olvadó vadászgép-tervek!). Két jelenet a készítés három fázisában. Videóklip, előzetesek, képgalériák. A DVD-ROM a hivatalos honlap olyan folyamatosan frissített oldalaira kalauzol, amelyek másként nem elérhetők (exkluzív Episode II-előzetes!). Hosszú órákig, sőt, akár napokig lehet barangolni bennük. Egy valami hiányzik nagyon az extrákból, az pedig a magyar felirat. *****Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
amerikai sci-fi Hossz: 131 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: George Lucas
Szereplők: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman, Jake Lloyd, Pernilla August, Samuel L. Jackson, Ray Park
Kép: 16:9/2.35:1, színes
Hang: angol 5.1 és surround
Felirat: magyar + 8 nyelv
Watsz Demeter
2001.11.07
|
Star Wars: Episode I. - The Phantom Menace
amerikai sci-fi, 136 perc, 1999
Amikor a Fekete Gézengúz még tündibündi, aranyszőke kisgyerek volt... Gaz erők fenyegetik a zöld bolygót, de két hős Jedi egy nyúlformájú segítségével mindent megold. Egyelőre...
Rendező:

George Lucas

(34 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.