Piszkos Harry-sorozat

Mielőtt Robert De Niro taxisofőrje és Charles Bronson bosszúvágytól fűtött építésze elhatározták volna, hogy "lesöprik a mocskot az utcáról", Harry Callahan felügyelő ezt már rég mindennapi munkaként végezte. Legyen szó zsaroló sorozatgyilkosról, bankrablóról, terroristáról vagy gépeltérítőről, .44-es Magnumja, "a világ legütőképesebb kézifegyvere" mindig kéznél van, és nem rest használni.


Callahan a vadnyugat szellemét viszi magával a modern nagyvárosba, a maga erejében bízik, maga dönt, és vállalja érte a felelősséget. Nem csinál titkot belőle, hogy az áldozatokat védi, és nem vérzik a szíve a hátbalőtt gonosztevők jogaiért.

A Piszkos Harry 1971 őszén új korszakot nyitott a zsarufilm műfajának történetében, hatása tetten érhető a 70-es években virágzásnak indult tévékrimi-sorozatok szinte mindegyikén a San Franciso utcáintól a Starsky és Hutchig.

A DVD-csomag tökéletes kiadási forma ehhez az 5 filmhez, amelyek ugyan 17 év leforgása alatt készültek, és egyedi címek alatt kerültek forgalmazásra, mégis sorozatként működnek legjobban. Vannak köztük jobb és gyengébb filmek, de sokkal érdemesebb jobb és gyengébb jelenetekről beszélni, amelyek a sorozat teljes hosszán vannak elszórva. A cselekmények rendszeresen elvesztik fókuszukat, és olyan epizódokba torkollnak, amelyeknek semmi közük a fősztorihoz, kizárólag a főhős mítoszát gazdagítják. Jellemző módon ezek a szórakoztató kis mellékvágányok váltak a sorozat kultikus pillanataivá, Piszkos Harry eldünnyögött szavai pedig (angol nyelvterületen mindenképp) szállóigékké váltak, mint például: „Csak egyet kérdezz meg magadtól: mázlista vagyok-e? Do I feel lucky?” ****

Extrák:
Piszkos Harry nem szereti túlbeszélni a dolgokat. Hozzá híven a csomag extrái sem a sok mellébeszéléstől jók. A lényeg az első rész mellé tett félórás, tömör, de nem túl emlékezetes kis doksi, amelyben a Piszkos Harry főbb San Francisco-i helyszíneit bejáró Robert Urich (A Magnum erejének később tévésztárrá lett egyik ifjú mellékszereplője) dögös átkötőszövegei mellett Eastwood és a sorozat más készítőinek visszaemlékezéseit hallhatjuk. Megnézhetjük az ebből a filmből kihagyott interjúrészleteket is, amelyekben olyan gyöngyszemeket is találunk, mint amikor John Milius (A Magnum ereje egyik írója) bemutatja saját .44-es Magnumát, vagy amikor Patricia Clarkson (női partner a Holtbiztos tippben) azzal ecseteli a sorozat sikerét, hogy egy magyarországi szállodában is erről a szerepéről ismerték fel őt. Az öt előzetesen kívül az első három részhez jár még egy-egy 6-8 perces korabeli promóanyag és írott infók. **Az öbölmelléki város

A sorozat 70-es években készült három része külön egységként is élvezhető, árad belőlük a korhangulat, amelyet Lalo Schiffrin ötcsillagos kísérőzenéje fest alá. A helyszínül szolgáló San Francisco pedig önálló karakterként van jelen. Az öt filmben a város szinte minden híres szegletét bejárjuk. Autós üldözések a vízszintes keresztutcákkal tördelt lejtőkön, parázs viták a híres City Hallban, séta a Coit Tower alatt, néha átcsilingel a történelmi villamos, kikötői látképek háttérben a Golden Gate híddal, egy szédítő menet a girbe-gurba Lombard Streeten és egy kötelező látogatás Alcatraz szigetén.

„Most láthatja, miért hívnak Piszkos Harrynek. Mert rám sóznak minden piszkos melót.”

A magányos hős a nagyvárosban

Clint Eastwood világhírű sztárrá vált ugyan már Sergio Leone olasz westernjeiben is (az Egy maréknyi dollárérttől A jó, a rossz és a csúfig), és népszerűsége csak egyre nőtt az Egyesült Államokba való hazatérése után is (Coogan blöffje, Akasszátok őket magasabbra!), szupersztár-státuszát mégis Piszkos Harry figurája szilárdította meg.

Callahan a vadnyugat szellemét viszi magával a modern nagyvárosba, a maga erejében bízik, maga dönt, és vállalja érte a felelősséget. Egyben vérbeli lázadó is, akár a polgármesternek is visszabeszél, ha azt várják tőle, hogy nyelje le a véleményét. A Piszkos Harry végén a Délidő seriffjének példájára még a jelvényét is elhajítja, hisz a „rendszer” cserben hagyta.

„Callahan, maga egy dinoszaurusz.”

Politikai játszmák

„Semmi bajom a lövöldözéssel, ha a megfelelő embert lövik le.”
Piszkos Harry fogadtatása elválaszhatatlan az amerikai belpolitika korabeli fejleményeitől, amelyek végül is a demokrácia örök konfliktusával kapcsolatosak: igazságosság vagy törvényesség. Callahan felügyelő tétovázás nélkül az igazságosságot választja, és egy-két jól irányzott lövéssel még a perköltséget is megtakarítja az adófizetőknek.

A balliberálisok hevesen támadták a filmet - a legendás filmkritikus Pauline Kael egyenesen fasisztának nevezte -, a közvélemény viszont máig tartó rajongással fogadta. A bűnözők jogainak egyre erősebb túlhangsúlyozása, amelynek eredményeként veszedelmes bűnözők kerülhettek szabadlábra akár a papírmunka hiányosságai miatt, szorongással töltötték el a lakosságot, amely aztán hősként fogadta Harry Callahant, aki nem csinál titkot belőle, hogy az áldozatok oldalán áll, és nem alkuszik a gonosztevőkkel.

A támadások után azért a renomé helyreállításának szándéka tetten érhető a folytatásokban. A közveszélyes elemek ostora a második epizódban egy önbíráskodó rendőri csoporttal kerül szembe. A nőgyűlölettel vádolt kopó a harmadik részben női társat kap maga mellé. A negyedik filmben pedig a fajgyűlöletét lazán vállaló zsaru régi jó barátjaként jelenik meg a fekete Albert Popwell, aki minden addigi részben más szerepben tűnt fel, és általában igen csúnyán végezte.

Sok a felhajtás a politikai korrektség körül, holott a Piszkos Harry, ha 30 év távlatából, tiszta fejjel visszanézzük, nem szól másról, mint arról, hogy amikor egy őrült gyilkos fenyegeti az ártatlanokat, és a bürokrácia csődöt mond, egyedül egy rettenthetetlen hős képes megvédeni tőle.

Részletek Joe Bob Briggs autósmozi-kalauzából

Piszkos Harrynek büdös rossz kedve van. Először is ott van az a tündibündi bírónő, aki lenyomatja neki, hogy „illegális házkutatást” végzett, és hogy azokat a vigyorgó kis köcsögöket most szabadon fogják ereszteni... Aztán a főnöke azt mondja, hogy a talált lopott cucc nem volt elég ok arra, hogy behozza az ipséket.
Asszem tudjuk, mi jön most. Az a jókora .44-es Magnum, az jön. Meg az, hogy Harry bemondja: „Rajta! Hadd legyen jó napom!”
Szóval Piszkos Harry elmegy kávézni, és közben szétlő négy néger csávót, akik épp ki akarták rabolni a helyet. Na, ekkor már kezdi kicsit jobban érezni magát.
Ez az ember komolyan veszi, mi történik körülötte a világban. Ennek az embernek már veszettül elege van abból a társadalomból, „ahol tanárokat az ablakon dobnak ki a negyedik emeltről azért, mert nem csak jeleseket osztogatnak”.


Joe Bob Briggs: Joe Bob Goes to the Drive-In (New York, 1987)Piszkos Harry (Dirty Harry)
1971 amerikai krimi Hossz: 99 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Don Siegel Szereplők: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Harry Guardino, John Vernon, John Mitchum

A Magnum ereje (Magnum Force)
1973 amerikai krimi Hossz: 119 perc Rendező: Ted Post Szereplők: Clint Eastwood, Hal Halbrook, David Soul, Mitch Ryan

Az igazságosztó (The Enforcer)
1976 amerikai krimi Hossz: 92 perc Rendező: James Fargo Szereplők: Clint Eastwood, Tyne Daly, Harry Guardino, John Mitchum

Az igazság útja (Sudden Impact)
1983 amerikai krimi Hossz: 113 perc Rendező: Clint Eastwood Szereplők: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman

Holtbiztos tipp (The Dead Pool)
1988 amerikai krimi Hossz: 86 perc Rendező: Buddy Van Horn Szereplők: Clint Eastwood, Patricia Clarkson, Liam Neeson, Evan C. Kim, Jim Carrey

Hang: angol 5.1, német, spanyol mono
Kép: 16:9/2.35:1
Felirat: magyar + 15 nyelv
Extrák felirata: angol, német, spanyol, francia, olasz
nelson
2002.02.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.