Kínai negyed

olvasói
(0)
Megjelenés: 2002. március 19.

Ha Roman Polanski csupán ezt az egyetlen filmet készítette volna el egész életében, akkor is a legnagyobbak között lenne a helye. A kistermetű, újabban szexőrült lengyel emigráns ugyanis az amerikai filmművészet egyik igazi remekművét készítette el, a legnemesebb hagyományok alapján.


Polanski egy már idejét múlt műfajt, a film noirt támasztotta fel és töltötte meg új tartalommal, újranépesítve a cinikus magándetektívek, a végzet asszonyai és a kisstílű gazemberek elegáns és romlott világát, színesben. J. Jake Gittes privátszimat egy rutin jellegű házasságtörési ügy nyomában ér el a Los Angeles-i elit piszkos üzleti machinációihoz és még ennél is piszkosabb családi ügyeihez, miközben a legtöbbször maga sem érti, hogy mi is történik vele, és ki mit akar. Természetesen Jack Nicholson ez a magándetektív, a szerepet pedig egyenesen rá írta Robert Towne, akinek Oscar-díjas forgatókönyvét ma már igazi klasszikusként tanítják a különböző filmiskolákban. A femme fatale Fay Dunaway, a rosszember pedig az inkább rendezőként ismert, rosszéletű John Huston, aki a műfaj korábbi klasszikusát, A máltai sólyomot készítette. Huston sosem volt még ennyire visszataszítóan meggyőző, pletykák szerint azért, mert sok mindent az ő életéből vettek át. Maga Polanski is feltűnik egy kisebb szerepben, és neki köszönhető, hogy Nicholson a film jelentős részét bekötözött orral játssza végig. Nehéz eldönteni, hogy mit dicsérjünk jobban, az elegáns rendezést, a színészi játékot, a valóban nagyívű fényképezést, vagy Jerry Goldsmith klasszikus zenéjét. A kedves néző pedig találja ki maga, hogy jönnek a képbe a kínaiak.

*****Extrák:

A film eredeti előzetese mellett egy újonnan készített werkfilm is található, amely interjúkat (is) tartalmaz a producerrel, a forgatókönyvíróval és persze magával Polanskival.

***

Hang: magyar, francia, német, spanyol, olasz mono, angol 5.1,
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: 12 nyelv, magyar nincs
Extrák felirata: magyarChinatown

1974 amerikai krimi Hossz: 126 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Roman Polanski Szereplők: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Diane Ladd
Vízer
2002.03.27
|
Chinatown
amerikai thriller, 131 perc, 1974
Rendező:

Roman Polanski

(6 kép)


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
21:50
Vuk
magyar rajzfilm, 1981
22:00
A Megtorló - Háborús övezet
amerikai akciófilm, 2008
22:05
Az esküvői vendég
angol thriller, 2018
22:10
Greenberg
amerikai filmdráma, 2010
22:30
Játsz/ma
amerikai thriller, 1997
Szombat délelőtt gyerekprogram a Fűvészkertben! Menjenek a kertészkedni vágyók! @fuveszkert_kerteszet #kerteszkedes #gyerekkertesz #gyerekprogram
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.