Kínai negyed

olvasói
(0)
Megjelenés: 2002. március 19.

Ha Roman Polanski csupán ezt az egyetlen filmet készítette volna el egész életében, akkor is a legnagyobbak között lenne a helye. A kistermetű, újabban szexőrült lengyel emigráns ugyanis az amerikai filmművészet egyik igazi remekművét készítette el, a legnemesebb hagyományok alapján.


Polanski egy már idejét múlt műfajt, a film noirt támasztotta fel és töltötte meg új tartalommal, újranépesítve a cinikus magándetektívek, a végzet asszonyai és a kisstílű gazemberek elegáns és romlott világát, színesben. J. Jake Gittes privátszimat egy rutin jellegű házasságtörési ügy nyomában ér el a Los Angeles-i elit piszkos üzleti machinációihoz és még ennél is piszkosabb családi ügyeihez, miközben a legtöbbször maga sem érti, hogy mi is történik vele, és ki mit akar. Természetesen Jack Nicholson ez a magándetektív, a szerepet pedig egyenesen rá írta Robert Towne, akinek Oscar-díjas forgatókönyvét ma már igazi klasszikusként tanítják a különböző filmiskolákban. A femme fatale Fay Dunaway, a rosszember pedig az inkább rendezőként ismert, rosszéletű John Huston, aki a műfaj korábbi klasszikusát, A máltai sólyomot készítette. Huston sosem volt még ennyire visszataszítóan meggyőző, pletykák szerint azért, mert sok mindent az ő életéből vettek át. Maga Polanski is feltűnik egy kisebb szerepben, és neki köszönhető, hogy Nicholson a film jelentős részét bekötözött orral játssza végig. Nehéz eldönteni, hogy mit dicsérjünk jobban, az elegáns rendezést, a színészi játékot, a valóban nagyívű fényképezést, vagy Jerry Goldsmith klasszikus zenéjét. A kedves néző pedig találja ki maga, hogy jönnek a képbe a kínaiak.

*****Extrák:

A film eredeti előzetese mellett egy újonnan készített werkfilm is található, amely interjúkat (is) tartalmaz a producerrel, a forgatókönyvíróval és persze magával Polanskival.

***

Hang: magyar, francia, német, spanyol, olasz mono, angol 5.1,
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: 12 nyelv, magyar nincs
Extrák felirata: magyarChinatown

1974 amerikai krimi Hossz: 126 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Roman Polanski Szereplők: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Diane Ladd
Vízer
2002.03.27
|
Chinatown
amerikai thriller, 131 perc, 1974
Rendező:

Roman Polanski

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.