Rollerball - Könyörtelen játék

Rollerball. színes feliratos amerikai akciófilm 98 perc 2002
1975-ben Norman Jewison rendező James Caan főszereplésével leforgatott egy, a kor ízléséhez mértén különösen agresszívnak és kivételesen brutálisnak számító filmet. A Rollerball története a közeli jövőben játszódott, ahol a nagyhatalmú korporációk minden idők leggyorsabb és legkönyörtelenebb extrém csapatjátékával szórakoztatják a népet. A jéghoki és a kosárlabda kombinációját képező rollerballban görkorcsolyázó csapatok vívnak meg egymással, a játék legfőbb jellemzője pedig, hogy rendkívül alacsony árfolyamon tartja az emberéletet. A rollerballban jóformán nincsenek szabályok, a pontszerzés érdekében minden - az ellenfél likvidálása is - megengedett.


Jewison éjsötét víziója a jövőről, melyben az üzleti érdek minden értéket lenullázz, lassan beteljesedni látszik, és feltehetően ez a felismerés érlelte meg John McTiernan direktor (Drágán add az életed; A 13. harcos) abbéli szándékát, hogy újra filmre vigye a történetet. Elsősorban a sztori aktualizálásának szándéka vezette a rendezőt, ezért első lépésként a jövőből a jelenbe helyezte a cselekményt, és új elemekkel gazdagította azt. McTiernan filmje egyfajta médiakritikát kínál. A rollerball az ezredfordulóra nagy népszerűségnek örvend az egész világon, de Közép-Ázsián kívül mindenhol tiltott játéknak számít. A versenyek közvetítését viszont engedélyezik a törvények, ezért Petrovics (Jean Reno - A nagy kékség; Bíbor folyók), a játék szülőatyja óriási pénzeket tesz zsebre az összecsapások közvetítéséért kapott jogdíjakból. De neki semmi sem elég, így amikor rájön, hogy a pályán történt véres balesetek növelik a nézettséget, kicsit megpiszkálja a dolgokat, és megpróbálja manipulálni a játékot, pontosabban a nézőket. Lelke rajta.
Tutajos
2002.04.04
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.