Kedvenc helyek

Timo Maas: Loud

olvasói
(0)
(Perfecto / Mushroom / BMG)

Timo Maast, a 2001 májusában Budapesten is megfordult hannoveri szupersztár DJ-t eddig elsősorban remixerként és lemezlovasként ismertük, sikeres mixlemezei után azonban most végre első saját albumával jelentkezik. Rajta két nagy sláger (Ubik, To Get Down) és olyan sztárvendégek, mint Kelis vagy Finley Quaye.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Timo Maas mögött két évtizedes karrier áll, még tizenévesen, 1982-ben kezdett DJ-zni. A techno és a rave érintésével idővel a trance-nél kötött ki. Az Azzido Da Bass-féle Dooms Night remixével, illetve Ubik című saját dalával kerül szupersztár státuszba, úgyhogy elszórt remixei (Madonna: Don't Tell Me, Placebo: Special K, Fatboy Slim: Star 69, Kelis: Young Fresh 'N New stb.) és két mixlemeze (Music For The Maases, Conected) után már épp ideje volt, hogy egy saját albumot is összehozzon. A Loud, melynek elkészítésében producerként és társszerzőként Martin Buttrich volt segítségére, remekül sikerült: tökéletesen alkalmas a mainstream közönség általi fogyasztásra, miközben borongós hangvételével kikerüli a kommersz csapdát. Egyéni, jó ízléssel összeállított, változatos anyag, ráadásul a számok fele énekes dal. A nyitó Help Me-ben (ami a korábban Maas Attacks címen ismert instrumentális szám új verziója) a már említett vagány R&B csaj, Kelis (lásd: Kaleidoscope, Wanderland) énekel, miközben háttérben theremin és fúvóshangok idézik régi horrorfilmek hangulatát. A beharangozó kislemezdal, a To Get Down szokatlanul rockos, vad gitárok gerjednek benne. A következő kislemezre kerülő számban, a Shifterben egy garage MC, Chickaboo dalol nyolcvanas évekbeli szintihangok közepette. Az Ubik itt hallható verziója (Ubik: The Breakz) pont úgy hangzik, mintha Beck Midnight Vultures című albumához készült volna, és a dalban éneklő Martin Bettinghaus egy másik számban (That's How I've Been Dancin') is megcsillantja funkos hangját. A végén, a finom levezető szám előtt pedig a neo-reggae legnagyobb őstehetsége, a brit Finley Quaye (lásd: Vanguard) lötyög egy pszichedelikusat.Ezzel az albummal Timo Maas belépett egy exkluzív klubba, melynek olyan tagjai vannak, mint Fatboy Slim (Halfway Between The Gutter And The Stars), a Chemical Brothers (Come With Us), az Underworld vagy a Leftfield. Még nincs egy szinten velük, de már ugyanabban a ligában van, ami nagyon nagy szó.

8/10
Déri Zsolt
2002.04.12
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.