Hart háborúja

Hart's War. színes feliratos amerikai háborús film 124 perc 2002
Az amerikai film történetében komoly hagyománnyal bírnak a második nagy világégés alatt játszódó háborús mozik, és ezek egyik alműfaja, a lágerfilm különösen szép karriert futott be az ötvenes-hatvanas évek Hollywoodjában. A műfaj mostanában szendereg, de néhanapján azért felébresztik vállalkozó kedvű direktorok: a Hart háborúja is ilyen kísérlet.


A német hadsereg utolsó jelentős, az Ardennekben végrehajtott offenzívája során több ezer szövetséges katona esett fogságba. A hadifogolytáborok egyik napról a másikra zsúfolásig megteltek, és több rabot kellett befogadniuk, mint amennyihez tervezték őket. Gregory Hoblit munkája ebbe a még háborús viszonyok között is különösen zűrzavaros időszakba kalauzolja el a nézőt. Egy igazi nagyágyú (Bruce Willis) és egy, a pályája kezdetén álló, ámde ígéretes tehetségnek mutatkozó színész (Colin Farrell - Hadszíntér; Ártatlan bűnöző) főszereplésével készült film pikantériája, hogy voltaképp három különböző műfaj ad benne randevút egymásnak. A Hart háborúja hagyományosnak tetsző (elsősorban John Sturges 1963-ban készült A nagy menekülés című klasszikusára alapozó) lágerfilmnek indul, azonban a játékidő közepe táján meglepetésre thrillerrel kombinált tárgyalótermi drámává alakul át. Utóbbi két zsánerben a Legbelső félelem, a Letaszítva és a Frequency című filmjeivel már kipróbálta magát Hoblit direktor, a háborús film viszont eddig ismeretlen világ volt számára. Jól veszi az akadályt: a film elejének akciójelenetei rafináltan koreografáltak és erőteljesek, a fogolytáborban játszódóak atmoszférikusak. A bajtársiasság rajza pedig megejtő.
Tutajos
2002.04.18
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.