A Gyűrűk Ura

Megjelenés: 2002. január 15.

Legendás fantáziavilág a mese helyszíne, amelyben a Sötét Úr hatalomgyűrűje egy apró hobbithoz kerül, aki vállalkozik a veszedelmes küldetésre, hogy elvigye a gonoszság gyűrűjét az egyetlen helyre, ahol azt el lehet pusztítani. Tékák poros polcairól ugyan még előkotorhatjuk a szinkronos videóváltozatot, mégis érdemes szemügyre venni hibátlan képminőségben is e méltatlanul alulértékelt műremeket.


Ralph Bakshinak nem volt olyan szerencséje Tolkien háromkötetes fantasy-regényével, mint Peter Jacksonnak, aki egyből leforgathatta a teljes történetet. Pedig a merész, és cseppet sem gyerekeknek szóló rajzfilmekkel (Fritz the Cat) induló Bakshi számára is jól indult a munka: a Disney Stúdió karolta fel a vállalkozását, de aztán a támogatás váratlanul megszűnt. A helyzetet csak aláásta, hogy a nézőkkel nem tudatták, hogy ez csak az első rész, így tömegek távoztak csalódottan a "folytatása következik"-típusú befejezés láttán. Nagy veszteség - A Gyűrűk ura csatáihoz méltó. Bakshi olyan rajzfilmet kreált, amely sok tekintetben egyedülálló. Grafikája inkább emlékeztet Dargay Attila Lúdas Matyijára, mint a Disney-mesékre. Legfeltűnőbb újítása, hogy leplezetlenül használt élőszereplős felvételeket (Disney a rossz nyelvek szerint titokban már régesrég gyakorolta ezt), árnyakká torzítva, kontúrozva, átfestve, amely különös, borzongató látványélményt kínál. A Fekete Lovasok például olyan félelmetesek, amilyet rajzfilmen ritkán látni.A történet játékfilm hosszúságúra való tömörítése is bámulatos: bő 2 óra alatt elér a második kötet cselekményének feléig úgy, hogy komótosan felépített összecsapás-jelenetekre is jut ideje, és minden jelentős fordulatot megőriz. A konfliktusok ábrázolása megdöbbentően hű a regényhez: Frodó magánya és viaskodása küldetésével, Szarumán és Gandalf párviadala pedig itt egyértelműbben kísértés és nem zsarolás, mint az új filmverzióban.

****Extrák:

Semmi.

*

Hang: angol, német, horvát Dolby Surround, török sztereó, spanyol mono
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Felirat: magyar + 17 nyelv

The Lord of the Rings

1978, amerikai animációs film Hossz: 128 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Ralph Bakshi
-NZ-
2002.04.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.