Pánikszoba

Panic Room. színes feliratos amerikai thriller 112 perc 2002
David Fincher a kortárs amerikai film egyik legnagyobb tálentumú ifjú titánja, aki folyamatosan újabb és újabb kihívásokat keres magának, és képes rendhagyó művekkel előrukkolni. A Pánikszoba is érdekes kísérlet: a film elkészítésében leginkább az vonzotta a direktort, hogy a cselekmény csaknem végig zárt térben, ráadásul éjszaka játszódik.


Az alig néhány hónapja elvált Meg Altman (Jodie Foster) kislányával egy hatalmas házat vesz bérbe: az épület igazi különlegessége, hogy a számos "hagyományos" szoba mellett van benne egy szuperbiztonságos helyiség is, melybe veszély esetén behúzódhatnak a lakók. A különleges biztonsági berendezésekkel (a ház valamennyi pontjának ellenőrzését lehetővé tevő megfigyelőrendszer, a fővonaltól független telefonkapcsolat stb.) ellátott pánikszobában akár egy teljes hónapon át biztonságban lehet az ide menekvő. Amikor rögtön az első éjszakán három nem várt látogató jelenik meg a házban, anya és lánya természetesen ide menekül - a probléma csupán az, hogy az idegenek épp a pánikszobába szeretnének bejutni, hiszen amit keresnek, ott van elrejtve.A Pánikszoba elsősorban a rendező korábbi munkáiban kikísérletezett hatáseffektusokkal dolgozik, a mélyzöld és a szürke színek különböző árnyalataival operáló világítástechnika a Hetediket, az extrém megoldások sorát bevető kamerakezelés pedig a Harcosok klubját idézi. A film talán nem olyan újszerű és nem annyira erőteljes hatású, mint a rendező korábbi munkáinak némelyike, de így is messze meghaladja a hollywoodi átlagthrillerek színvonalát.
Tutajos
2002.05.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.