Péntek 13. (2-6. rész)

Carpenter műfajteremtő Halloweenjét követően néhány év elégnek bizonyult arra, hogy az amerikai filmkalendáriumok lapjai vérrel teljenek meg: Anyák napján felberregett az elektromos kés, Bálint napi szerelmesekbe csapott a bányászcsákány, Télapó fejszét fogott a karácsonyi árvaházban, árpilis elsejei tréfák fajultak lefejezésekig és hálaadásnapi asztalokra fröccsentek belsőségek.


Az újszülött sokkfilmek keresztelői rendre boldog jeles napokra estek, legjobb ómennek mégis a naptár két baljós dátuma bizonyult - míg a Halloween-széria nemrég jutott túl hetedik darabján, Péntek 13-át idén tizedszer ünnepelheti minden vérbeli slasher-rajongó.

Az 1980-ban kezdődő sikersorozatnak egy teljes film kellett ahhoz, hogy túljusson a Carpenter-előd precíz másolásán és a második résszel Jason Voorhees, a Kristály-tavi Kemping elmebeteg tinigyilkosa emelt fővel kezében meginduljon a kultuszhőssé válás útján. A forgatókönyv egyszerű algoritmusra épül: végy hattól-kilencig terjedő számú szexéhes tizenévest, kombináld őket egymással, majd főhősöd barkácskészlete segítségével vond ki egyenként a forgalomból. Minden Péntek 13-film egyfajta szoftpornó kerti szerszámokkal - a lényeget csupán a vérontások variációi, a minél meggyőzőbb trükkök, valamint a szubjektív kamera lehetőségeinek kiaknázásai jelentik.


Az első hat rész - nemes hagyománytiszteletből vagy merő fantáziátlanságból - konokul ragaszkodik a szikár alapsémához (később Jason paranormálisba vált), színvonalbeli különbségek igen kevés téren érhetők tetten. Aki a képzeletgazdag halálnemek barátja, koncentráljon az első fertályra, különös tekintettel a legnaturálisabb hármaskára (izzó piszkavas a mellbe, kamerába pattanó szemgolyó), illetve a Tom Savini effektmágus közreműködésével készült négyeskére (Pengearcú Jason) - az emblematikus machetés gyilkosság persze minden alkalommal helyt kap.


Aki az ütős felütések barátja, válassza a páros számú epizódokat: a második rész tartja a műfaj rekordidejét 16 hosszú perccel a főcímig, a negyedik epizód hullaházas intrója feledhetetlen, a hatos számú darab Frankenstein-filmeket idéző nyitányában pedig Jason rothadó zombivá alakul. Aki a Sikoly-korszak híve, érje be a Jason Él! önreflektív humorával és karikatúrahőseivel; akit pedig a női keblekhez húzza szíve, szavazzon a minden egyéb szempontból érdektelen ötödik részre. De a legfontosabb infó valamennyi érdeklődő számára: a legendás hokimaszk csak a harmadik darabban tűnik fel a főhős arcán, amelyet egyébként a korabeli mozinézők 3D-szemüveggel élvezhettek.

***/**/***/*/***


Extrák:

A Reagen-éra leghatékonyabb propaganda-sorozata a tiniszex (élet)veszélyeiről az ezredforduló kamaszközönségének csupán soványka előzeteseket kínál, leszámítva persze Jason igen szűkszavú audiokommentárjait.

**

Hang: angol, spanyol, francia, német, olasz mono
Kép: 16:9/1,78-2,35:1, színes
Felirat: magyar + 18 nyelvFriday 13th Part 2/Part 3/The Final Chapter/A New Beginning/Part VI: Jason Lives

1981/1982/1984/1985/1986 amerikai horrorfilmek Hossz: 84/92/86/88/83 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Steve Miner/Joseph Zito/Danny Steinmann/Tom McLoughlin/ Szereplők: Amy Steele, Dana Kimmell, Kimberly Beck, Melanie Kinnaman, Thom Mathews
vadalma
2002.04.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.