Ibrinkó

színes magyar mesefilm 90 perc 2001
A jólelkű tündérfiú, Ibrinkó története az erdélyi mese-legendakincs része. Puszt Tibor (aki tíz évvel ezelőtt készült, A gólyák mindig visszatérnek című alkotásával egyszer már elkötelezte magát a gyerekfilmek mellett) erdélyi helyszíneken, erdélyi színészekkel és főiskolás hallgatókkal forgatott filmje, az Ibrinkó ezen a legendáriumon alapul. A kerettörténetben a nagymama halála után anya és várandós leánya a hagyatékot rendezi a padláson, megtalálják a rongyosra olvasott mesekönyvet, amelybe beleolvasva megelevenednek a tündérfiú kalandjai.

Linkek


A zsarnok Rettegj király férjhez akarja adni két csúnyácska leányát, a nyakas székely legények azonban nem kérnek a nászból. A király és tanácsadója ekkor trükkhöz folyamodik: tömlöcbe zárják a környék összes hajadon leányát, hogy a hoppon maradt legények végül mégis "ráfanyalodjanak" a királylányokra. Amikor az öreg halász két leányát is lerabolják a katonák, az idős férfi a tóparton fohászkodik segítségért. Ibrinkó, a tündérfiú meghallja a panaszt, és a halász segítségére siet. Közben Marci, a juhászbojtár a falu legényeit lázítja fel, mondván, "leányok nélkül nem élet az élet". Ibrinkó a sereg élére áll, és bár az első csatában a gonosz király kegyetlen serege kerekedik felül, némi tündéri csoda segítségével nemcsak a leányokat sikerül kiszabadítania, de a földi élet szépségével is megismerkedik...


Puszt Tibor olcsó technikával, nagy lelkesedéssel forgatott filmje a régi időket, a televíziós mesefilmek korszakát idézi fel. A megvalósítás elég egyszerű, de kedves. Az Ibrinkót természetesen nem érdemes felnőttfejjel nézni, és bár az ifjabb korosztály mostanra elszokott az ilyen típusú meséktől, a történet bája talán mégis megragadja őket.
gorcsev
2002.05.23
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
A Downton Abbey, ez a világméretű szenzáció ezúttal egy lenyűgöző egész estés film formájában tér vissza, melyben a közkedvelt Crawley-ékra és rettenthetetlen személyzetükre életük legfontosabb pillanata vár.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Szo
25
19:00
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs kalandvígjáték, 2010
19:00
A törvény erejével
amerikai akciófilm, 2008
19:00
Új vizeken
német vígjáték, 2013
19:00
Az élet leckéje
amerikai romantikus film, 2015
19:05
Loch Ness mélyén
amerikai akciófilm, 2002
Ruttkai Bori, Gryllus Vilmos, Vuk, Mágikus állatok iskolája, stb. Rengeteg családi program mára, link bióban! #gyerekprogram #januar26 #programajanlo
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.