Traffic

Traffic. színes feliratos amerikai filmdráma 147 perc 2000
Ritkán esik meg az, ami a tavalyi Oscar-gálán megtörtént, amikor ugyanaz a rendező két munkájával is indult az aranyszobrocskáért folyó harcban. Steven Soderbergh egyszerre képviseltette magát a legjobb rendezésért járó díj versenyében az Erin Brockovich - Zűrös természet, illetve a Traffic című filmjével, és utóbbi el is hozta az Oscart.

Linkek


A magyarországi premierre majd másfél évet kellett várni, és ebben az időszakban csupán kósza legendák nyomán terjedt nálunk a film híre: a beszámolók arról szóltak, hogy noha ötvenmillió dolláros költségvetésű, gigasztárokat (Michael Douglast, Catherina Zeta-Jonest, Benicio Del Torót) felvonultató szupermoziról van szó, a Traffic korántsem szabványhollywoodi produkció.


A mostani bemutató igazolja ezeket a híreszteléseket: a film az álomgyári opusok átlagos darabjaitól valóban fényévekre áll. A két és fél órás mű három szálon futó - és a játékidő teltével lassan összefonódó - csavaros története a Mexikó és az Egyesült Államok közötti kishatármenti drogbizniszről szól, ám korántsem hagyományos tálalásban. A Traffic operatőre maga a direktor volt: a végig kézikamerával rögzített, sokszor már-már természetellenesre - kékre, sárgára, vörösre - színezett képek olyan hatást keltenek, hogy a néző egyes pillanatokban az események forgatagában érezheti magát, máskor viszont a kívülálló fölényével szemlélheti a vásznon folyó akciókat.

Steven Soderbergh-nek a kisujjában van a filmkészítés minden trükkje. Leginkább ennek köszönhető, hogy a Traffic a tavalyi év egyik szenzációja volt világszerte, és nagy valószínűséggel nálunk sem üresen kongó mozitermekben vetítik majd.
Tutajos
2002.05.30
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.