Szörny Rt.

Megjelenés: 2002. szeptember 3.

A Hófehérke és a hét törpe 1937-es megjelenése óta az egészestés rajzfilmek a filmgyártás fontos és szerves részét képezték, ami a felnőtt nézőket gyakorlatilag teljesen hidegen hagyta. Mára ez a trend, hála a Pixar stúdiónak és más kreatív alkotóknak, óriásit változott, mert bár továbbra is a gyerekek a célközönség, maguk a filmek és az azokban elrejtett poénok egyre felnőttesebbek, egyre érettebbek, okosabbak, és ez jó!


Elvégre mi is akarunk rajzfilmeket nézni! A Szörny Rt. ugyan már sokadik ebben a sorban, de messze a legjobbak közé tartozik. Kissé rendhagyó, de roppant ötletes és kedves története Iszony Cityben, a virágzó iparvárosban játszódik, ahol a világ legkülönbözőbb formájú és méretű szörnyei fészkelnek. A város energiaellátását az embergyerekek összegyűjtött sikolyai biztosítják, a gyerekekhez pedig speciális ajtókon keresztül jutnak el. Hőseink, James P. Sullivan, vagyis Sulley és Mike Wazowski megbecsült gyerekijesztgető szakemberek a Szörny Rt.-nél, a szörnyvilág leghatalmasabb sikolyfeldolgozó gyárában. A nagydarab, lassú, de jó felfogású, kékeszöld alapon bordó pöttyös, kis szarvacskákkal díszített Sully, és a túlméretezett zöldborsószemre emlékeztető, egyszemű, roppant izgága Mike életét azonban nem várt fordulat borítja fel, amikor véletlenül egy igazi kislány csöppen a szörnyvilágba. Ugyanis a szörnyek legalább annyira félnek a gyerekektől, mint azok tőlük, mivel úgy tudják, hogy halálos az érintésük. A kis csapat egyre elképzelhetetlenebb kalandokba bonyolódik, ráadásul ellenük van a csúszómászó Randall, Sully régi riválisa, aki mögött sötét erők állnak.

A jól kitalált lényekhez csavaros történet társul, remek tempóval és pazar humorral, ráadásul elképesztő technikai kivitelezésben. Itt láthatjuk például a mozitörténet első ajtós üldözését és még számos eszement ötletet. A DVD-n ráadásul a karaktereket az eredeti hangjukkal is láthatjuk, amelyet olyan sztárok szolgáltattak, mint John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, vagy James Coburn, az ég áldja meg őket!

*****extrák:

A remek magyar menüpontok két önálló kisfilmhez, a Madarak a drótonhoz és az erre az alkalomra készített Mike új kocsijához, valamint egy jó kis varázsajtós játékhoz, egy képeskönyvhöz, előzetesekhez vezetnek. Az igazi bónusz azonban a direkt készített zseniális bakisorozat, a vége főcímdala a főszereplők előadásában, valamint négy kimaradt jelenet, amelyeket az alkotók kommentálnak is.

Hang: magyar, angol, lengyel, cseh 5.1, szlovák surround
Kép: 1.85:1 (16:9)
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: magyar + 5 nyelvEgy kis szőrözés

Sok mindenért lehet dicsérni a Pixar stúdiót, és a technika csak az egyik ezek közül, bár egyáltalán nem lebecsülendő, hiszen az elmúlt 15 év összes számottevő technikai újítása az ő nevükhöz fűződik, már ami az animációs filmeket illeti. A fejlődés mértékét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Szörny Rt. „műszaki” szintje a Toy Story 2.-ben alkalmazottnál kb. két és félszer pontosabb és valósághűbb ábrázolásra képes, igaz, ott csak műanyag játékokat kellett mozgatni. Ezt az eredményt számos új vagy továbbfejlesztett szoftver biztosítja, például a szőr, illetve a haj árnyékainak, sűrűségének, fényének és mozgásának az igazival való megtévesztő hasonlóságát lehetett elérni. Sulley selymes és színes bundája mintegy 3 millió különálló szőrszálból áll, a kislány, Boo haja és ruhája is külön programra libben, a RenderMan szoftver pedig a fotórealisztikus képszintézisért felel. A közel ötven, agyagból megformázott és később digitalizált szörnyportré komputeres megmunkálásához a Gepetto elnevezésű, koreográfiai programot használták, bár az egyes figurákat még mindig emberek találják ki - egyelőre.A Pixar sztori

Maga a Pixar stúdió a Lucasfilm Ltd. számítógépes alosztályából nőtt ki, miután az Apple Computer társalapítójaként ismert Steve Jobs került az igazgatói székbe. Az elmúlt 15 évben aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett a 600 fő dolgoztató, kaliforniai székhelyű stúdió, pedig számos kisfilm és reklám mellett csupán négy egészestés animációs filmmel jelentkezett. Ez a négy, a Toy Story, az Egy bogár élete, a Toy Story 2. és a Szörny Rt., azonban rengeteg díjat, szakmai elismerést és pénzt hozott a Pixarnak - és a Disney stúdiónak. A két cég ugyanis szoros fúzióban működik, és az anyagiakat, valamint a terjesztést biztosító Disney, számos részvény mellett, kizárólagos jogokkal rendelkezik az elkövetkező három közös produkcióra is. Az eredeti kilencven százalékos profit-lenyúlás helyett mára a Disney csak fele részben részesül a nyereségből, ami egyértelműen jelzi a Pixar erősödését. Következő filmjük, a 2003-as Finding Nemo egy megmentésre szoruló bohóchal vidám történetét mondja el - mi már alig várjuk. És közben ne feledjük el, a Pixar nélkül valószínűleg a konkurencia sem gyártana olyan filmeket, mint a Jégkorszak vagy a Shrek!
Vízer
2002.09.02
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.