A jade skorpió átka

The Curse of the Jade Scorpion. színes amerikai feliratos vígjáték 103 perc 2001
Woody Allen - mint pályafutása során oly sokszor - írója, rendezője és főszereplője a filmnek, ezért kínálkozik, hogy túlburjánzó egóját állítsuk figyelmünk középpontjába a bemutató kapcsán, azonban partnernőjének jelenléte legalább annyira érdekes.


Helen Hunt szerepeinek sora már többet sejtet egyszerű színészi skatulyánál: ő már nemének szimbóluma, az a nő, akin a legmagabiztosabb férfilendület is zátonyra fut. Sikerült betörnie Jack Nicholsont legrigolyásabb szerepében (Lesz ez még így se), Richard Gere-t a török szultán háremét is megszégyenítő hölgykoszorúból hódította meg (Dr. T és a nők), a férfisoviniszta szerepben is délceg Mel Gibsonnak pedig örökre a fejébe véste, mi kell a nőnek. Trófeáinak sora azonban nem lett volna teljes, ha az intellektuális szívtiprók koronázatlan királyán, Woody Allen szemüveges neurotikusán egyszer sem fogott volna ki. No, éppen ez következett be A jade skorpió átka által.


Allen egy C. W. Biggs nevű biztosítási nyomozót alakít, akinek a betörőknél és a csalóknál is nagyobb ellensége Miss Fitzgerald (Helen Hunt), aki a cég működésének hatásosabbá tételén munkálkodva hadat üzen Biggs ósdi módszereinek. A munkahelyi létharcot olthatatlan személyes ellenszenv fűszerezi, amely különösen mulatságossá teszi azt jelenetet, amikor egy munkatársuk születésnapján egy hipnotizőr parancsszavára hőseink szerelmet vallanak egymásnak. A tréfa aztán véresen komolyra fordul, amikor a mágus a hipnózis erejével visszaélve nagyértékű ékszerrablásokra utasítja Biggset, aki másnap mit sem sejtve ered a saját nyomába.

A klasszikus film noirok cinikus humorát és sejtelmességét kölcsönző film Woody Allen újabb korszakának szórakoztatóbb darabjai közé tartozik, a szokásos poénözönnel és kiváló színészi összjátékkal.
nelson
2002.09.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.