Felhő a Gangesz felett

színes magyar filmdráma 143 perc 2001
A lány feldúltan lép ki egy telefonfülkéből, a srác, kissé ziláltan, egy monitort próbál rátukmálni. Egyikük sem készült nagy találkozásra, a sors mégis összehozta őket. Juli tönkrement házasságából menekül, András a heroin vonzásából próbál kiszakadni. Mindketten elkeseredettek és magányosak. Nincs mit veszteniük. Pár elkapkodott, zaklatott mondat után Juli felajánlja, hogy a sráccal marad, ha az hajlandó leállni a drogról.


Dettre Gábor kamaradrámája különleges dramaturgiai alaphelyzetből indul, és történetét végig áthatja e két ember sorsszerű találkozásának feszültsége. Mit kezdenek egymással egy nyolcadik kerületi lepusztult, szűk lakásba bezárva? Mit kezdenek magukkal, amikor nincs állásuk, munkájuk, külső kapaszkodójuk - a múltat lezárnák, de nem tudják, hogy mi vár rájuk egy, két, három nap, sőt óra múlva? A Felhő a Gangesz felett szokatlan nyíltsággal mutatja meg a drogfüggőség drámáját és a leállás kínját, naturalisztikus képei és jelenetei mégsem hatnak tolakodónak, mert őszinte szenvedélyek örvénylenek mögöttük. Mindez elsősorban a két főszereplő személyes jelenlétének erején múlik: Ternyák Zoltán magára húzza a figurát, nem hagy semmilyen rést élet, szerep és fikció között, Tóth Ildikó pedig a teljes skálát végigjátssza az angyali egyszerűség és a hisztérikus elutasítás végletei között. Egy-két dialógus és kommentárszerű betét sajnos kioltja olykor a feszültséget, és így a történet is hosszabbra nyúlik vagy húsz perccel, mindez azonban nem vesz el a Felhő a Gangszer felett erejéből. Nem is lenne szerencsés "drogfilmként" beskatulyázni: kiszolgáltatottság és kétségbeesés, áldozathozatal és önsorsrontás mélységének és szenvedélyének krónikája. Kemény film, könnyen kiválthatja a felkészületlenül közelítők ellenállását - de igazán intenzív hatást talán csak így lehet elérni.
gorcsev
2002.09.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.