Kedvenc helyek

Elvis Presley: ELV1S 30 #1 Hits

olvasói
10/10 (1)
(RCA / BMG)

A 2000-es, de még a 2001-es évnek is egyik legjobban fogyó lemeze volt a Beatles 1 című gyűjteménye, melyen a zenekar listavezető dalai szerepeltek. Hasonló sikerre számíthat Elvis azonos koncepciójú kompilációja, főleg hogy az A Little Less Conversation JXL-féle világhódító remixe is aktualitást ad neki.


Ennél jobban nem lehetett volna időzíteni. A 2002-es év Elvis Presley halálának negyedszázados évfordulója, így biztos volt, hogy lesz egy újabb válogatáslemez tőle (ez persze nem jelent semmit, hiszen az utóbbi időben minden évben kijött egy tucatnyi gyűjtemény tőle - lásd: The Live Greatest Hits). Az év elején mozikba került Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi filmzenéjéhez az ír DJ-producer-zeneszerző, a bakelitturkáló David Holmes előbányászott egy obskurus Elvis számot is, ha már Las Vegasban játszódott a film. Ez volt az A Little Less Conversation 1968-ból, amivel a legtöbb ember - még sok Elvis-rajongó is - először az Ocean's Eleven filmzenelemezén találkozott. A dal felkeltette az épp új reklámkampányon dolgozó Nike cég érdeklődését is, és nekik sikerült elérni azt, amit másnak még soha: hogy az Elvis-hagyaték kezelői engedélyt adjanak egy dance-remixre! A melót egy holland DJ, a Junkie XL név mögé bújó Tom Holkenberg végezte el profin, és az Elvis-dal bigbeat remixe - az impozáns focis reklámmal megtámogatva - heteken át vezetett minden slágerlistát.

Időközben az RCA lemezcégnél az orbitális sikerű Beatles-válogatásalbum mintájára már összeválogattak egy szimpla CD-re valót az amerikai és/vagy a nagy-britanniai slágerlistát vezető Elvis-dalokból, ami kemény munka volt, mivel a Király pályája háromszor olyan hosszú volt, mint a Beatlesé, és azt Amerikában nemcsak a pop, hanem a rhythm & blues, a country és a gospel listákon is seregnyi No.1 szegélyezte (végül a popzenei listáknál maradtak, de a dupla A-oldalas kislemezek esetében ott is szelektálni kényszerültek). Végül leszorították 30-ra, ami szép kerek szám volt a lemezcímhez is (a Beatles-válogatáson 27 dal volt), így mikor a JXL-remix is csúcsra ért, azt már csak bónuszként tették a végére, hogy ne kelljen a ELV1S 30 #1 Hits címet kicserélni. És az egész még így is épp kijött 80 perc alatt (79 perc 36 másodpercre), szóval ráfért egy szimpla CD-re. Huhh!

És hogy milyen a válogatás? Elég jó, bár a legzseniálisabb korai rock'n'roll korszakból egy csomó meghatározó sláger hiányzik (például a That's Alright vagy a Blue Suede Shoes), míg a varietés periódus túl nagy súllyal képviselteti magát. Az Elvis karrierjét áttekintő legjobb slágerválogatás egyelőre az 1999-es háromlemezes, 75 számos Artist Of The Century marad.

9/10
Déri Zsolt
2002.09.26
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.