Álmatlanság

Insomnia. színes feliratos amerikai thriller 118 perc 2002
Két lestrapált zsaru érkezik Alaszkába, a világ végére, hogy egy gyilkossági ügynek járjon a végére. A napfényes Los Angeles után a fehér éjszakákban, a soha le nem nyugvó nap szürkés félhomályában találják magukat. Egy tizenhét éves diáklány gyilkosa után nyomoznak, a dolog rutinügynek indul, hamar megvan a gyanúsított, be is cserkészik - aztán lövés dördül, és Dormer nyomozó társa halálos sebet kap a ködben, a sziklás patakparton.

Linkek


Dormer jó zsaru, makacs és megszállott, könyveket írt már legendás ügyeiről. Még itt, a távoli Északon is akad rajongója. Dormer most sem nyugszik, hajtja az ösztön és a lelkiismeret-furdulás - ezúttal azonban emberére akadt. A férfi, akivel szembekerült, szintén íróember, és logikában sem könnyen verhető: folyton egy lépéssel a zsaruk előtt halad...


Christopher Nolan a Mementóval magasra tette a lécet, a nézők és kritikusok többsége hasonló formai bravúrt várt el tőle. Az 1997-es norvég thriller nyomán készült Álmatlanság újabb bizonyság Nolan elbeszélői és vizuális tehetségére. A sztori sem ügyetlen, bár most nem a történetszövés bravúrja, hanem az atmoszférateremtés ugrasztja ki a filmet. Nyomasztó, borongós nappalok és delejes fehér éjszakák: az Álmatlanság a szédítő bizonytalanság, a végletek között húzódó gyilkos szürke sáv filmje. Jó és rossz, zsaru és bűnöző csatája ezúttal elmarad. Két magányos, önfejű férfi feszül egymásnak, mindketten meggyőződés és kényszer között sodródnak. Al Pacino annyi emlékezetes zsarufigura (Serpico, Szemtől szemben) után még mindig tud újat hozni: keresztül-kasul árkolt arc, beesett szemek, lapos pillantások, minden szemvillanásból és mozdulatból sugárzón ólmos fáradtság - nincs itt mit túljátszani, a kinézet és az a néhány gesztus, amiből Pacino ezúttal építkezik, épp elég. Robin Williams még nagyobb meglepetés: a férfi, akit érzelgős-modoros szerepek temettek maguk alá, most végre feltámad, és kicsit megváltozott frizurával, egészen friss alakítással lép elő. Elegáns és feszes párosjáték, szuggesztív atmoszféra: az Álmatlanság nem forradalmian nagy film, de megmutatja, hogy az agyonhasznált krimi és noir közhelyekből még mindig lehet újat és izgalmasat kifacsarni.
gorcsev
2002.10.03
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
Szo
15
18:15
Hook
amerikai kalandfilm, 1991
18:15
A Bourne-hagyaték
amerikai akció-thriller, 2012
18:30
S.W.A.T - Különleges kommandó
amerikai akcióthriller, 2003
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:30
Scooby-Doo és a mexikói szörny
amerikai animációs film, 2003
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.