Hukkle

színes magyar filmdráma 75 perc 2001-2002
Ha valaki pár hónappal ezelőtt azt jövendöli, hogy az ezredvég legjobb magyar krimije egy természetfilm és egy falusi burleszk házasságából születik meg, nyilván csak mosolygunk. Márpedig így történt: a Hukkle az elmúlt évek legkülönlegesebb magyar filmje, egy idős bácsi csuklásának ritmusára komponált nagyszabású falusi tabló, bűbájos életképek és gyilkos titkok szövevénye.

Linkek


Úgy indul, mintha a falusi hétköznapok kaleidoszkópja lenne, gyöngyvirágtól lombhullásig kimetszett pillanatokkal. Megismerünk egy kis falut, ahol szinte semmi sem történik, a padon ülő öregúr csuklásán kívül csak a földből agresszív tempóban kitüremkedő növények sercegése veri fel a csendet. Mozaikdarabkákat látunk, lassan rendeződnek láncolatba az események, kezdetben ember, állat, növény éli hétköznapi életét: kígyó lesi az oromról a vidéket, kandisznó talál párjára, katicabogár hullik egy leány blúzának kivágatába, az asszonyok virágot gyűjtenek, hagymát aprítanak, a férfiak flaskákat ürítenek és tekebábúkat döntenek, a kombájnok zakatolnak, és csak lassan derül ki, hogy ebben a fura kisvilágban minden mindennel összefügg, kíméletlen és szellemes rendbe szerveződik a káosz, mértani pontossággal kifeszített szálak kötik össze a történetdarabkákat. A nagyon kicsi és a grandiózus méretek, a szuperközeli és a nagytotál végletei között ingázik a Hukkle, bravúros az elbeszélés szerkezete és virtuózak a képek: elegáns kameramozgások, trükkös kocsizások, vízszintesek és függőlegesek hálózzák be a teret. Pók szövi hálóját, végzetes terv tizedeli a falu népét, s közben se szó, se beszéd - a Hukkle ugyanis szöveg nélküli film, a leghangosabb kiáltások a tévéből szűrődnek ki, valami latin szappanopera sikongó pillanatai, a sztori azonban dialógusok nélkül is összeáll, sőt, csak így az igazi, és mielőtt még bárki is azt hinné, afféle nehezen befogadható kísérleti munkáról van itt szó, rögtön le kell szögeznünk: a Hukkle gyilkosan szórakoztató krimi, nem véletlenül kacagta és hüledezte végig a Titanic közönsége - és választotta meg aztán a fesztivál legjobb filmjének. Pálfi György és csapata telitalálatot hozott össze, a Filmszemle-díjak, az Oscar-díjra való magyar jelölés (elsőfilmest ilyen kitüntetés régen ért minálunk) mellett igencsak sanszos, hogy a Hukkle a mozikban is aratni fog.
gorcsev
2002.10.24
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.