A kárhozat útja

Road to Perdition. színes feliratos amerikai gengszterfilm 119 perc 2002
Ifjabb Michael Sullivan kiegyensúlyozott középpolgári családban éli boldognak mondható életét. Szép nagy, kertvárosi ház, szerető anya, rakoncátlan kisöcsi - és egy távoli, titokzatos, elérhetetlennek tűnő apa. Idősebb Michael Sullivan kiegyensúlyozott, középpolgári viszonyokat teremt családjának. Tisztes kertvárosi ház, két gyerek, feleség, szemmel látható boldogság. De e boldogságnak ára van.


Idősebb Michael Sullivan ugyanis bérgyilkos. Este, amikor hazaér, öltönye alól jókora mordály kerül elő, a garázsban csavarkulcsok helyett dobtáras géppisztolyt tart, és a kézhez, amellyel gyermekeit simogatja, nem kevés vér tapad. Persze családja, legalábbis gyerekei nem tudhatnak foglalkozásáról, és a titkot sikerül is megőrizni, egész addig, amíg a kíváncsi fiú, ifjabb Sullivan a csomagtartóba bújva hivatlanul el nem kíséri apját egy átlagosan véres leszámolásra. A gyereket felfedezik és ettől a pillanattól kezdve apa és fia menekülni kényszerül...

Szembe tud-e szállni két ember egy, a hideg gyilkolásra berendezkedett rendszerrel? De ami még ennél is fontosabb: fel lehet-e nézni egy apára, akinek a gyilkolás a leghétköznapibb dolog a világon? A puszta akciókon túl ilyesfajta kérdéseket feszeget az Amerikai szépséggel berobbant Sam Mendes második filmje. A kárhozat útja, ha nem is olyan felforgató, mint az Amerikai szépség volt, de mindenképpen figyelemreméltó darab. Nemes tisztelgés a gengszterfilm nagy hagyománya előtt, szép, sodró epikus és klasszikusan csillogó mű. Egy Oscar-díjas rendező, egy nagy halom Oscar-díjas színész (többek között Tom Hanks és Paul Newman), egy Oscar-díjas operatőr (Conrad L. Hall, akit az Amerikai szépség mellett épp egy Paul Newman-filmért, a Butch Cassidy és a Sundance kölyökért jutalmazott az Akadémia) - a vak is látja, hogy miféle elismerésre hajtanak a film készítői.
Dukász Izidor
2002.11.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.