Valami Amerika

Az őszi magyar filmes DVD-tobzódás a klasszikusok mellett az idei év nagy slágereit is előhozza: Herendi Gábor filmje szorgalmasan gyűjtögeti a nézőket, robbantja a toplistákat és dönti reménytelenül sztárstátuszba főszereplőit - igazi magyar sikersztori, annak minden fényével és veszélyével. A mai közegben játszódó, fiatalos vígjátékra kiéhezett közönség és a kritika túlrajongta ezt a filmet, ami persze érthető: a Valami Amerika társtalan darab, normális és életképes filmgyártásban sorozatban kellene hasonló műfaji filmekkel előállni, hogy aztán értékén és közegében méressen meg mindegyik. Nálunk azonban egyetlen fecske kell, hogy nyarat hozzon, és ez önmagában hordozza a túlzott elvárások görcseit.


De nem fanyalgok, elvégre a Valami Amerika szimpatikus munka, a színészválasztás egészen kiváló, a sztori ügyesen ötvözi az ismerős fordulatokat szatirikus elemekkel és kedves gegekkel, amibe másodlagos frissességű, illetve olcsó viccek is beleférnek. Az Amerikából jöttem-vonalnál (bájosan rezonálva a több mint harminc éve készült Veréb is madárral) a három testvér sztorija sokkal elevenebb, és elég érzékletesen karikírozza ezredfordulós viszonyaikat: a sikeres vállalkozó azon nyavalyog, hogy beskatulyázzák; a művészi ambíciójú rendező momentán klipeket és reklámokat készít szakmányban; a szózsonglőr bölcsész pedig mellékállásból mellékállásba bucskázik - mégis ő üti meg a főnyereményt. Mindenki más szeretne lenni, kibújni a bőréből, még akkor is, ha első körben csak egy szép nagy plüssmajomig jut el... Szép kis macsó világ formálódik a Valami Amerikában, de legalább az önirónia is belefér. A típusfigurák és a helyzetkomikum mégis jól megtartják a filmet, és bár a húsz pernyi zenés betét akár ki is hullhatott volna, elhiszem, hogy még mindig ez volt a legbiztosabb út a sikerhez.

Saját élményből, hozott minták alapján, helyi erőkkel készített film a Valami Amerika: majdnem akkora várakozást kelt (és hasonló típusú filmekért kiált), mint amilyen régi és erős igényt elégít ki. ****Extrák:
Werkfilm, szöveges infó az alkotókról, bakigyűjtemény, kimaradt jelenetek, klipek (karaoke változatban is), előzetesek, DVD ROM-on linkek és játék, valamint felvételek a film bulijáról. A legnagyobb szám, az audiokommentár elég vicces: egy stúdióban néhány üveg bor, martini és pár doboz pizza társaságában összegyűltek az alkotók (Herendi Gábor, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc és Oroszlán Szonja), majd szűk két órán keresztül baráti hangulatú viccelődéssel kommentálják a filmet. Hangulatosabb, mint amennyire informatív. ***

Valami Amerika
2001
magyar vígjáték Hossz: 115 perc
Forgalmazó: Budapest Film
Rendező: Herendi Gábor
Szereplők: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Ónodi Eszter, Szabó Győző, Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Hang: magyar 5.1, DTS és sztereó
Felirat: magyar + 10 nyelv
gorcsev
2002.11.18
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.