A szerencse lányai

olvasói
6/10 (4)
A kelet-európai rendszerváltással összeomlott egy birodalom, a káoszba zuhant egykori centrumból, Moszkvából menekül, ki merre lát - a szerencse fiai és leányai az ígéret földjét keresik. Mészáros Márta filmjének hősei Varsóba készülnek, egyik rokonuk, Vera ugyanis onnan hoz boldogító híreket. Anya és lánya elhatározza magát, búcsút vesz a munkanélküli, nagyivó, katonatiszt apától, felhörpinti a búcsúpohár vodkát, elropja a kedvenc táncát, telepakol féltucat műanyag szatyrot dugáruval, és becélozza Lengyelországot.


A Visztulán egy lakóhajón akad szállás, a hétköznapokat azonban egy kietlen stadion környékén, az ex-KGST-piacon töltik, ahol mindenki megpróbál túladni valamin. Natasa (Olga Drozdowa) és lánya kezdetben holdvilágos romantikával bízik benne, hogy a feketézés biztos megélhetést jelent, az első napok rossz üzletmenete pusztán múlandó malőr, Vera többórás fura távollétei pedig szóra sem érdemesek; amikor aztán egy nap szálláshelyükön marcona rendőrök mellett Vera holtteste várja őket, hirtelen kizökken a világ. Egy napot a fogdában töltenek, s közben kiderül, hogy a kedves rokon drogfutár volt: az útlevelüket nem kapják vissza, teljes a káosz, a piac egyik főnöke mégis megmenti őket. Lakást biztosít, majd munkát is az anyának: Natasának cserébe eladnia kell, ám ezúttal saját magát... A tisztes feleségből, lelkes angoltanárnőből így lesz luxusprosti, az exkluzív varsói szeparék messze földön híres királynője. Nemsokára még befolyásosabb pártfogójuk akad, az alvilág kulcsfigurája, az úri modorú, ám hűvös és kiismerhetetlen Robert (Jan Nowicki). Mi lesz a nők sorsa? Mit tud a látogatóba érkező férj, mit a zeneiskolába készülő leány, mire és hogyan képes az anya - ez Mészáros Márta néhány évvel ezelőtt készült filmjének tétje.

A szerencse lányai a rendezőnőre mindig is jellemző női sorstörténetek rendszerváltás utáni verziója: tételdráma a kiszolgáltatottságról, a szeretetről és a szuverenitásról. A főszereplőnő, Olga Drozdowa hatalmasra tárt, szomorú, sötét szemeiből nehéz megítélni, mi is rejlik a mesei ártatlanság és naivság felszíne mögött, mennyire ura a helyzetnek, saját sorsának ez az asszony. Mészáros Márta kemény látleletet kívánt nyújtani, a párbeszédek és a helyzetek sematikussága azonban lerontja a hatást - és ezen még az erotikus jelenetek mégoly artisztikus fényképezése sem tud sokat javítani. A téma komoly, a szándék markáns, a végeredmény azonban felemás.
gorcsev
2002.12.12
|
Cory szczescia
lengyel-magyar filmdráma, 95 perc, 1998
A feketézés veszélyei: hogyan válik egy kezdetben csak seftelő asszonyból elhagyott prosti a Moszkva-Varsó-Budapest-tengelyen.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.