Kedvenc helyek

Zagar: Local Broadcast

olvasói
9/10 (1)
(Ugar / UCMG)

Yonderboi Shallow And Profound című sikeralbumának egyik meghatározó zenésze és társszerzője, a billentyűs Zságer Balázs - a Yonderboi Quintet néhány további tagjával - megcsinálta saját zenekarát Zagar néven (a kezdőbetű fölött kis fordított háztetős ékezettel!). Bár a Natural Phenomena című EP megjelenése már bő egy éve csúszik, időközben kijött a formáció első albuma.


Az a megállapítás, miszerint a Zagar egyenlő a Yonderboi (és Kutzora Edina énekesnő) nélküli Yonderboi Quintettel, több dolog miatt sem helytálló. Egyrészt az albumon mind Yonderboi, mind Edina vállalt némi jelképes szereplést (társproducerséget, illetve vokálozást két-két dalban), másrészt Zságer Balázs, a szkreccsmester DJ Bootsie és a gitáros Kovács Andor maguk mellé vettek egy dobost is Lázár Tibor személyében (az így alakult Pulzus együttes úszott át végül az eredetileg Zságer szólóprojektjét fedő Zagar név mögé), harmadrészt pedig - a másrésztből következő élőbb megszólalás mellett - a Zagarban már egyértelműen Balázs szerzeményei, zenei elképzelései érvényesülnek, például egy vonósnégyes alkalmazása (mely a számok mintegy felében hallható). Zságer Balázs Yonderboi-jal való évek óta tartó együttműködése (a Shallow And Profound korongon való hangsúlyos zenészi és társszerzői jelenléte) persze biztosítja azt is, hogy a két albumot a hallgatók afféle testvérlemezekként tehessék egymás mellé. Az organikusabb hangzású, kevésbé hangminta alapú Zagar-anyag ugyanúgy bővelkedik hatvanas-hetvenes éveket idéző, szexi, természeti és civilizációs hangképekben, filmszerű hangulatokban, és elég izgalmas ahhoz, hogy kiemelkedjen a downtempo műfaj instrumentális ágának háttérzeneként vagy kávéházi kísérőzeneként funkcionáló részlegéből. Külön érdekesség, hogy a brit elektronikusok rockzenészekkel (a Chemical Brothers Tim Burgess-szel, Noel Gallagherrel és Richard Ashcrofttal, a Death In Vegas Bobby Gillespie-vel és Liam Gallagherrel stb.) való kooperációjának mintájára két számban, a Ready For The Revolutionban és a kifejezetten jól sikerült Those Seventiesben Ligeti György, a britpop vonalat magyar földre húzó - és a 2000-es Pepsi Sztárcsinálón való győzelméért ígért albumát azóta is váró - kaposvári Puzzle zenekar smirglis hangú frontembere is énekel, angolul (Zságer és Ligeti még a kilencvenes évek közepén zenéltek együtt egy The End nevű blueszenekarban, innen a kapcsolat). Nem túlzás azt állítani, hogy a Zagar-album ugyanolyan sokra viheti nemzetközi szinten is, mint Yonderboi produkciója.

9/10
Déri Zsolt
2003.01.06
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.