Moszkva tér

A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején fent nevezett, klasszikusan kádárista közterületen gyűltek a bulizni vágyó fiatalok. A házibuli divatja hódított, a Moszkván meg forogtak a címek rendesen.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Török Ferenc filmje Moszkva teres fiatalokról szól, akkor, amikor nemcsak a bulik ártatlan házigazdái érezték magukat kissé ziláltan, hanem az egész ország. 1989-et írunk hát, áprilist, mely nemcsak a Kádár-rendszer utolsó évének tavasza, hanem főhősünk, az érettségi előtt álló Petya 18. születésnapjának ideje. A bulikat iskolai napok váltják, a dolgok történnek. Kiderülnek az érettségi tételek idő előtt, a már nem teljesen éber pártállam színes másológépei nemzetközi vonatjegyeket másolnak, és itt van már a szerelem is. Klasszikus ifjúsági film, erős önéletrajzi vonatkozásokkal - gondolhatnánk, és igazunk van. Mégis több annál, mert a kor felfokozott politikai légköre azért át-átszűrődik az ifjonti, nemtörődöm életörömön. Szerencsére csak annyira - és ez a Moszkva tér egyik legnagyobb erénye - ahogy ezt a film főhősei átélték. Vagyis alig. "Ki a pöcs az a Nagy Imre?" kérdi Royal, a film legnagyobb arca az újratemetés bejelentésekor, de azért ő is a hiradót nézi, mert ennyire azért fontos az esemény. Mindez persze kevés lenne ahhoz, hogy a film megkapja a jó minősítést, ehhez szükség van a jól megrajzolt, tipikus jellemekre, mint a vívódó főhős, a szabhegyi (ma már sváb) újgazdag, a stréber okostojás, a jó ofő meg a kíméletlen tanárnő, a meggazdagodott maszek autószerelő ("vizet ittunk, mint a palánta") és a hívő kommunista nagymama ("príma szovjet kocsi"). A színészek lubickolnak a gyakori improvizációkban és bár a tulajdonképpeni sztori habkönnyű, még ez sem baj, mert csak ritkán érezzük a magyar filmátkot, miszerint többet markolunk mint fogunk. ****Extrák:
A kétlemezes csomag filmet tartalmazó korongján audiokommentár a rendezővel és három főszereplőjével, amelyben vannak ugyan lényegi infók, de az összhatás (főleg az első húsz perc) gyermetegnek mondható. Az extra lemezen koncepció nincs, viszont rajta van Papp Gábor Zsigmond nagyon kellemes dokumentumfilmje, a Budapest-retro, mely a hatvanas-hetvenes évek Budapestjét idézi fel, és ugyanolyan hosszú, mint a Moszkva tér maga. Találunk itt még fotogalériát, plakátterveket, a filmelőzetesek menüpont alatt a forgalmazó egyéb DVD-kiadványainak előzetesét is, szöveges alkotói portrékat és a Török Ferenc rendezte Emil.Rulez!-dal, a Zazie az ágyban klipjét. ***

Moszkva tér
2001
magyar filmdráma Hossz: 85 perc Forgalmazó: Budapest Film Rendező: Török Ferenc Szereplők: Karalyos Gábor, Pápai Erzsi, Balla Eszter, Csatlós Vilmos, Szabó Simon, Csuja Imre Kép: 16:9/1,85:1, színes Hang: magyar 5.1, DTS, surround Felirat: magyar, angol, francia, olasz
kalambó
2003.02.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.