Szép napok

színes magyar filmdráma 100 perc 2002
Pétert csak pár napra engedik haza a javítóintézetből, de ez a pár nap elég ahhoz, hogy egy véletlen találkozás pár ember sorsát végzetesen összegubancolja. Péter rosszkor van rossz helyen: egy mosodában szemtanúja, amint nővére, Mária megveszi egy idegen lány épp ott és akkor megszülető gyerekét. A srác senkinek sem beszél a dologról, nem sokkal később azonban, amikor végleg hazaengedik, egyre inkább belesodródik a zűrös viszonyokba. Pedig ő csak pár napot akart dekkolni ebben az álmatag kisvárosban - kivárni, amíg elkészül az útlevele, és elhúzhat innen. Egyre jobban érdekli azonban az idegen lány, a béranya, és mivel egy ilyen világvégi, szűk helyen, mint ez a kisváros, minden mindennel összefügg, Péter legapróbb gesztusa belekavar mások életébe.

Linkek


Mundruczó Kornél filmje néhány zaklatott nap történetét kíséri végig, akaratlan lépéskombinációkat, melyek életeket és sorsokat rántanak össze. Nyers és egyszerű a sztori, vonzások és válaszutak története, túlreagálás nélküli, hétköznapi téboly: a Szép napok hősei nem sokat dumálnak, engedik inkább, hogy a zsigereik, az ösztöneik mozgassák őket. Két lány és egy srác arca, sorsa, élete kerül a célkeresztbe: Péter (Polgár Tamás) vulkánszerűen feltörő érzelmei és hangulatváltozásai, Maja (Tóth Orsolya) flegmatikus nyugalma és Mária (Wéber Kata) gyilkos félmosolyokkal kombinált hűvös szemvillanásai; a klasszikus drámai alaphelyzet csikorgó keménységét azonban éjfekete humor és fura poénok oldják. Nagy András képei a három alapszínre és azok variációira komponáltak, harsogó, vad árnyalatok és visszafogott, nyugodt tónusok váltják egymást: valami vadság pulzál ezekben a képekben és ebben a filmben - szűk másfél óra sodródásra már csak ezért is érdemes benevezni erre az érzelmi hullámtörésre.
gorcsev
2003.03.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.