Fogjunk tolvajt!

A Hitchcock-filmekről mindenkinek az izgalom és a feszültség jut eszébe. Pedig nem ez a legjobb bennük, hanem az, hogy gyönyörű nők és csinos férfiak általában banális dolgokról beszélgetnek határtalan nyugalommal, akkor is, ha ég a ház, vagy ha épp, mint esetünkben, ártatlanul kívánják bemószerolni a feddhetetlen főhőst.


Az 1955-ben bemutatott Fogjunk tolvajt! a horrormágus legtermékenyebb évtizedének talán legkellemesebb, legszórakoztatóbb darabja, mely gyakorlatilag a csodás szépségű Grace Kelly búcsúja a filmezéstől - a monacói hercegnő ezután már csak két, feledésre merült darabban játszott szerepet - stílszerűen a francia riviéra kulisszái között.

A háború után néhány évvel játszódó alkotásban az egykori, visszavonult és az ellenállás alatti aktivitásaiért kitüntetett ékszertolvaj (Cary Grant) nagy bajba kerül: újfent az ő módszerével csenik a gyémántokat tengerpartszerte és a gyanú árnyéka, no meg a rendőrség is vetődik... Hősünk a nagyhírű biztosítótársaság emberével karöltve maga is nyomoz, így akad a legcsillogóbb gyémántra, a nőre. A már fél évszázada is banális alaptörténet helyett, mellett inkább figyeljünk a forgatókönyv máig vicces szexuális utalásaira, a főleg Kellyt öltöztető ruhakölteményekre, az Oscarral is jutalmazott operatőri munkára, no és a könnyedségre és eleganciára. ****

Extrák:
Hűvösen vérprofi összeállítás: werkfilm, a forgatókönyv és a szereplőválogatás rejtelmei, a Mester viszonya művéhez és a nyolcszoros Oscar-nyertes kosztümtervező, Edith Head portréja. Meg még fotók és előzetes. Mindez magyar felirattal, ami a klasszikus filmeknél nagy pirospont. ****To Catch A Thief
1955
amerikai vígjáték Hossz: 103 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Rendező: Alfred Hitchcock
Szereplők: Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, Charles Vanel
Hang: angol, francia, német, olasz, spanyol
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Felirat: magyar + 22 nyelv
Extrák felirata: magyar
kalambó
2003.04.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.