Indul a bakterház

Senki sem gondolta volna annak idején, hogy egy megbecsülésnek örvendő, de nem túl ismert regényből, Rideg Sándor Indul a bakterházából az egyik legnépszerűbb magyar kultfilm készül el. Pedig így történt. Hogy mi az oka az Indul a bakterház mindmáig tartó töretlen népszerűségének, nehéz lenne megmondani, de tény, hogy Regős Bendegúz, a teheneket őrző talpraesett kis gazember kalandjai az egész országot lázba hozták. A szereplők szavajárásából szállóigék születtek, a királyi televízió pedig évente gondosan műsorra tűzi, hogy egy kicsit javítson nézettségi statisztikáin.


Talán a siker titka az a különös, barbár, groteszk humor, ami végigvonul az egész filmen, hogy aztán a végső nagy gombóccsatában tetőzzön. Kacifántos káromkodások, Rideg Sándor gyönyörű, archaikus nyelve és nem utolsósorban a remek gyerekszínész, Olvasztó Imre vadóc játéka teszi az Indul a bakterházat különös, nem mindennapi, besorolhatatlan filmmé, olyanná, amiben mindig találhatunk valami újat és meglepőt. *****Extrák:
A kissé esetlegesen szerkesztett extrák legfontosabb eleme a menüben tévesen audiokommentárként szereplő beszélgetés a rendezővel, ami érdekes ugyan, de csak igen ritkán van köze ahhoz, ami épp a képernyőn történik. Rideg Sándor-bibliográfia, ami nem az, hanem furcsa hangvételű életrajz, Mihályfi-filmográfia, Koltai és Olvasztó kínkeserves anekdotázása, néhány jelenet az Ábel a rengetegben filmváltozatából és pár kitalálhatatlan funkciójú részlet "magyar gyerekfilmekből". ***

Indul a bakterház
1979
magyar filmszatíra Forgalmazó: Mokép
Rendező: Mihályfi Sándor
Szereplők: Olvasztó Imre, Koltai Róbert, Haumann Péter, Horváth Teri, Pécsi Ildikó
Kép: 4:3/1,33:1, színes
Hang: magyar mono
Felirat: nincs
Dukász Izidor
2003.04.08
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.