Holly Woody történet

olvasói
10/10 (1)
Elég nehéz elhinni, hogy a vicces neurózis műfajának legnagyobb apostola, Woody Allen rohamosan közelít a hetvenéves kor felé. Mostani filmje minden esetre azt látszik igazolni, hogy a mókázás nagy valószínűséggel késlelteti az öregedést. Újra csak azt érezzük - mint általában a jól sikerült Woody Allen-filmek esetében -, hogy a mesternek átlagosan minden délután eszébe ötlik legalább egy olyan pimf kis gondolat, amiből aztán könnyed, szórakoztató, de a mély tanulságok humorba csomagolására is kísérletet tévő filmet kanyarít.


Amennyiben az ötletnek részét képezi egy neurotikus művészfigura is - és általában részét képezi - akkor ezt a szerepet a téma legszakavatottabb ismerőjére osztja: önmagára. Így van ez a mostani darabban is, ahol a művészi válságba jutott rendező élete nagy - és egyben lehet, hogy utolsó - lehetőségét kapja meg, amikor ex-felesége közbenjárására, egy nagyköltségvetésű film rendezését bízzák rá. (Egyébként, ahogy Woody Allen öregszik, a filmbeli ex-feleségek és aktuális barátnők életkora úgy csökken. De hiába, neki még most is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a megtévesztő külső mögött egy valódi szex-császár lakozik.) Nos, a nagy lehetőség olyan teherként nehezedik rendezőnk törékeny pszichéjére, hogy közvetlenül a forgatás előtt pszichoszomatikus eredetű vakság lesz úrrá rajta. Benne ugyan még pislákol a becsület szikrája és lemondaná a munkát, de ügynöke szerint egy ilyen apróság miatt nem szalaszthatja el élete nagy lehetőségét. Ezek után nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük a számtalan komikus szituációt, melyekbe a vakságát elrejteni igyekvő rendezőnk keveredik a forgatás során - a jelenetek gyakran bohózati hangnembe csapnak át.A Holly Woody Happy End lényegét pedig így foglalhatnánk össze: vak amerikai rendező is talál szemet (Európában).
Odor Emilia
2003.04.17
|
Hollywood Ending
amerikai vígjáték, 112 perc, 2002
A szívdöglesztő, kukkeres mester filmje arról, hogyan arathat sikert egy amerikai rendező a művészfilmre éhes Európában: becsukott szemmel kell filmet rendeznie! Lehet, hogy Orson Welles is vak volt?
Rendező:

Woody Allen

(30 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.