Holly Woody történet

olvasói
10/10 (1)
Elég nehéz elhinni, hogy a vicces neurózis műfajának legnagyobb apostola, Woody Allen rohamosan közelít a hetvenéves kor felé. Mostani filmje minden esetre azt látszik igazolni, hogy a mókázás nagy valószínűséggel késlelteti az öregedést. Újra csak azt érezzük - mint általában a jól sikerült Woody Allen-filmek esetében -, hogy a mesternek átlagosan minden délután eszébe ötlik legalább egy olyan pimf kis gondolat, amiből aztán könnyed, szórakoztató, de a mély tanulságok humorba csomagolására is kísérletet tévő filmet kanyarít.


Amennyiben az ötletnek részét képezi egy neurotikus művészfigura is - és általában részét képezi - akkor ezt a szerepet a téma legszakavatottabb ismerőjére osztja: önmagára. Így van ez a mostani darabban is, ahol a művészi válságba jutott rendező élete nagy - és egyben lehet, hogy utolsó - lehetőségét kapja meg, amikor ex-felesége közbenjárására, egy nagyköltségvetésű film rendezését bízzák rá. (Egyébként, ahogy Woody Allen öregszik, a filmbeli ex-feleségek és aktuális barátnők életkora úgy csökken. De hiába, neki még most is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a megtévesztő külső mögött egy valódi szex-császár lakozik.) Nos, a nagy lehetőség olyan teherként nehezedik rendezőnk törékeny pszichéjére, hogy közvetlenül a forgatás előtt pszichoszomatikus eredetű vakság lesz úrrá rajta. Benne ugyan még pislákol a becsület szikrája és lemondaná a munkát, de ügynöke szerint egy ilyen apróság miatt nem szalaszthatja el élete nagy lehetőségét. Ezek után nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük a számtalan komikus szituációt, melyekbe a vakságát elrejteni igyekvő rendezőnk keveredik a forgatás során - a jelenetek gyakran bohózati hangnembe csapnak át.A Holly Woody Happy End lényegét pedig így foglalhatnánk össze: vak amerikai rendező is talál szemet (Európában).
Odor Emilia
2003.04.17
|
Hollywood Ending
amerikai vígjáték, 112 perc, 2002
A szívdöglesztő, kukkeres mester filmje arról, hogyan arathat sikert egy amerikai rendező a művészfilmre éhes Európában: becsukott szemmel kell filmet rendeznie! Lehet, hogy Orson Welles is vak volt?
Rendező:

Woody Allen

(30 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.