Telitalálat (2003)

olvasói
(0)
1956. október 23-a nagy nap Magyarország számára és örömünnep a Hackspacher-családnak. Hackspacher Béla targonca-vezető ugyanis ezen a napon veheti át totó-főnyereményét. Surrogó, fekete Pobeda vinné biztos helyre a bőrtáskányi pénzt és a szerencsés targoncást, az utcán hömpölygő tömeg azonban megrohamozza az ávós kocsit, politikai elítéltet sejtve a mélyében.


Hősünket kiszabadítják, a pénz nem jut el a bankba, inkább otthon tornyosul a konyhaasztalon, majd a kredencben. Hackspacherék nem tudják, mihez kezdjenek a mesés nyereménnyel: elkölteni nem tudják, az utcai harcok miatt a boltok többsége zárva, még élelmiszert sem lehet beszerezni, legfeljebb egy rakás konyakmeggyet. A forradalom alatt a pénznek nincs értéke. Ekkor toppan be a család fekete báránya, Pista, akinek mindig van mentő ötlete. Most éppen az, hogy egyik feketéző haverjánál cseréljék valutára és aranyra a nyereményt. Béla és Pista elindulnak hát...A rendezők, Kardos Sándor (aki Bereményi Géza és Jeles András filmjeinek bravúros fényképezésével szerzett nevet magának) és Szabó Illés valós szituációt vettek kiindulópontul - ugyanis tényleg egy targoncás nyerte el a forradalom napján a főnyereményt -, a sztorit azonban teljesen szabadon alakították. A Telitalálat az alkotók szándéka szerint így lett groteszk, pikareszk tabló, történelem alulnézetből, egy sodródó, tépelődő hős története. Az érdekesnek tűnő ötletet mégsem sikerült kivitelezni: a korhangulat megidézése elég steril, a sztori gyakran veszít a lendületéből, a deheroizálás olykor fals jeleneteket eredményez (elsősorban a kulcspontnak szánt kocsmai mulatság esetében), az ötvenesévek-ábrázolás magyar filmes sablonjai túl erősnek bizonyulnak; így aztán a Telitalálat karikatúrának vitatható, példázatnak erőtlen - telitalálatnak pedig mellélövés.
gorcsev
2003.04.24
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2003
Egy telitalálatos szelvény, egy táskányi pénz, az '56-os forradalom és a totális káosz. Történelemóra alulnézetből.

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
4
K
5
Sze
6
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.