Egy veszedelmes elme vallomásai

Confessions of a Dangerous Mind. színes feliratos amerikai kémfilm 113 perc 2002
Chuck Barris, az amerikai televíziózás egyik legendás figurája a nyolcvanas évek elején különleges önéletrajzával sokkolta a közvéleményt. Barris már azzal érdemes lett volna az olvasók figyelmére, ha elmeséli, miként újította meg az ötvenes-hatvanas években a televíziós showműsorok világát; ez a találékony producer azonban kettős életet élt: nappal vetélkedőket gyártott, éjjel a CIA megbízásából titkos küldetésekben vett részt, és olykor embereket tett el láb alól.


Nem meglepő, hogy Barris hihetetlen (és hihetetlenül fordulatos) élettörténete felkeltette a filmesek érdeklődését, elvégre két sikeres műfaj, a kémfilm és a médiaszatíra szokatlan ötvözésére ad lehetőséget. Pár év keresgélés után állt össze a stáb, és került a rendezői székbe (valamint egy apró mellékszerepben a filmbe) George Clooney, aki a címszerepre a tehetségét független filmek hosszú sorában bizonyító, és most igazán elemében lévő Sam Rockwellt (Széftörők, Holdfényszelence, A levesben) választotta. Rockwell partnerei többek között Julia Roberts, Drew Barrymore és Rutger Hauer: ekleltikus és változatos lista, épp olyan, mint maga a film. Az Egy veszedelmes elme vallomásai sok évtizedet átfogó retró, készítői azonban olykor a paródia határát súrolva teremtik meg az éppen aktuális korhangulatot (az ötvenes évek Amerikája, a hidegháború Berlinje); maga a történet és az előadásmód is végig buckázik a véres dráma és a kacagtató bohózat között. Hihető és fantasztikus események metszik keresztül egymást, Chuck titkos élete és őrült fantáziavilága egyre vadabb kalandokat teremt - aki bírja a műfajok és hangulatok keveredését, élvezi a teátrálisan stilizált, szellemes nagyjeleneteket, és látott már minimum három kémfilmet, az nagy valószínűséggel élvezni fogja az Egy veszedelmes elme vallomásait is.
gorcsev
2003.05.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.