A Nap könnyei

olvasói
(0)
Nigériában járunk, az 1990-es évek első felében. A demokratikus kormány összeomlik, katonai diktatúra alakul. Az amerikai haditengerészet hadnagya, A. K. Waters (Bruce Willis) azt a feladatot kapja, hogy elit egysége élén menekítse ki a háborús tűzfészekké lett országból Dr. Lena Kendrickst (Monica Bellucci - Malena; Visszafordíthatatlan), egy katolikus misszióban a polgárháború áldozatait ellátó orvosnőt. Amikor azonban Waters megérkezik a faluba, a doktornő megmakacsolja magát, és addig nem hajlandó mozdulni, amíg a hadnagy meg nem ígéri, hogy a falubelieket átviszi a közeli határon, hogy ott politikai menedékjogot kérhessenek. Waters felettese egyértelmű parancsa ellenére Dr. Kendricks ügye mellé áll, és csapatával nekivág a dzsungelnek, hogy a falusiakat biztonságba vezesse.


A valaha jobb napokat látott Antoine Fuqua rendező (Gyilkosok gyilkosa; Kiképzés) ezúttal erősen bérmunka jellegű filmet forgatott. A Nap könnyei forgatókönyvét feltehetően igen rövid idő alatt ütötték össze, legalábbis ezt jelzi, hogy a történet több ponton is következetlennek tetszik, illetve, hogy a cselekmény - egyetlen pillanattól eltekintve - teljességgel nélkülözi a fordulatokat. A hawaii forgatási helyszínek nagy adag egzotikumot csempésznek a filmbe, a látványra tehát nem lehet panasz, mindez azonban nem elég ahhoz, hogy feledtesse a produkció gyengeségeit. Annyira erőteljesen hazafias tónusú produkcióról van szó, hogy már röviddel az expozíció után felsejlik a gyanú: a film megrendelője az amerikai kormány lehetett. Amikor pedig a film végén megjelenik a felirat - "A gonosz győzelméhez annyi is elég, hogy a jók tétlenek maradjanak" -, a gyanú beigazolódik. Kormánypropagandát látunk, nem kétséges.
Tutajos
2003.04.24
|
Tears of the Sun
amerikai kalandfilm, 120 perc, 2003
Az amerikai haditengerészet hadnagya kis csapat élén kimenekíti egy falu lakosságát a polgárháború dúlta Nigériából. A Gyilkosok gyilkosa és a Kiképzés rendezőjének új filmje.
Rendező:

Antoine Fuqua

Színész:

Bruce Willis
(A.K. Waters)

Monica Bellucci
(Dr. Lena Fiore Kendricks)

Tom Skerritt
(Bill Rhodes)

Cole Hauser
(James Atkins)

Johnny Messner
(Kelly Lake)

Nick Chinlund
(Michael Slowenski)

Eamonn Walker
(Ellis Pettigrew)

(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.