Eleven hús

Megjelent

Nem tudom eldönteni, jó ómen-e egy kihalt nagyvárosban az éjszaka közepén egy garázsmenetes buszon megszületni kijárási tilalom idején, de Victornak, a prostituált fiának így sikerült.


Pedro Almodovár kevéssé agyondíjazott filmjének, az Eleven húsnak a kezdőjelenete a fent leírt eset, mely sajátos történelmi keretbe foglalja a leginkább az antik görög tragédiák szerkezetét imitáló történetet. Victor immár 18 és fülig szerelmes. Érzelmeinek alanya, Helena azonban már feledné alkalmi románcukat. A vészterhes este vége Victor számára börtön, Helenának házasság a helyszínre érkező, ám ott megsebesülő, tolószékbe kényszerített rendőrrel. Victor hat év után szabadul, és a három főhős útjai újra keresztezik egymást. Ám ne gondoljunk leszámolásra, bosszúra: az Eleven húsban a végzetszerű sors játssza a főszerepet, az emberi természetbe és érzékekbe kódolt eleve elrendeltség, a múlt kiírthatatlan, letörölhetetlen bélyege.

Nem egyszerű mindezt vászonra vinni, de Almodovárnak azért majdnem sikerül: a forgatókönyv apró, alig észrevehető szépségei, melyek szerencsére néha az iróniát sem nélkülözik, a harsány, élénk színek okos alkalmazása, no meg a búvópatakként csordogáló, majd lávaszerűen feltörő szenvedély finom váltogatása nagyszerű összhatást kelt, ami együtt a kiváló színészi játékkal szinte teljesen elfeledteti a tételszerű zárómondatot, amiből mindenki megértheti: az Eleven hús a Franco-diktatúrából a modern, szabad demokráciába áttérő Spanyolország allegóriája.
****

Extrák:

Előzetesek és sajátosan összeállított filmográfia. A rendező és Javier Bardem jogosan szerepel itt, de nagyon hiányzik a másik két főszereplő (Liberto Rabal és Francesca Neri) életrajza, bár megkapjuk a bruttó két percet szereplő Penelopé Cruzét.
*

Hang: magyar surround, spanyol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyarCarne trémula

1997 spanyol filmdráma Hossz: 99 perc Forgalmazó: Budapest Film Rendező: Pedro Almodovar Szereplők: Javier Bardem, Francesca Neri, Liberto Rabal, Angela Molina
kalambó
2003.05.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.