Bábok

Dolls. Színes feliratos japán filmdráma 113 perc 2002
Azt vettem észre, hogy a legszebb szerelmes történeteknek általában nagyon egyszerű címe van, vegyük csak a következőket: Rómeó és Júlia, Egy férfi és egy nő, Love Story, Szerelmesfilm. Nomármost, mire következtethetünk abból, hogy Kitano Takeshi új filmje, mely a szerelem halhatatlanságáról szól, ezt az egyszerű címet kapta: Bábok. Semmire. Viszont bizony mondom nektek, hogy ez a film nem esélytelenül pályázik az "idei év legszebb filmje" címre! Valószínűleg egyetértenek velem azok a szerencsések, akik tavaly sikeresen jutottak be a film vetítésére a Titanic Fesztiválon, és nem fogok csodálkozni azon sem, ha az akkori nézők közül sokakkal találkozom majd, amint beülnek néhány ismétlő nézésre (én ott leszek!).

Linkek


A kortárs japán filmművészet egyik legizgalmasabb figurája, Kitano Takeshi tavaly készítette el eme, szám szerint 10. filmjét. Szerencsére elmondhatjuk, hogy Budapesten is lehetséges Kitano-rajongónak lenni, hiszen több filmjét rendszeresen játszák a művészmozik (Tűzvirágok, Kikujiro nyara), a televízió is vetített sorozatot filmjeiből (pl.: A kölykök visszatérnek; Nyár,csend, tenger), s a videóforgalmazás sem bánt teljesen mostohán vele (Fivér).A Tűzvirágokkal Oscar-díjra is jelölt rendező a 2000-es Fivér hidegvérű jakuza története után most ismét melankolikusabb és inkább a Tűzvirágok világát idéző filmet készített. A Bábok három, egymáshoz lazán kapcsolódó, meseszerű, már-már mitikussá fokozott szerelmi történetet mesél el. Az absztrakció kiindulópontjául (erre utal a cím is) a tradicionális japán bábszínház, a bunraku szolgál. A film egy 17. századi bunraku darab előadásával kezdődik, melyben a szerelmesek tragikus sorsra jutnak, csakúgy mint a film vezérszálának két fiatal szerelmese, akik a végén maguk is élettelen bábokként végzik egy csodálatos és szimbolikus képben. A beteljesülhetetlen, de mégis örök szerelmet a másik két történetben egy idős jakuzavezér és elhagyott szerelmese, valamint egy popsztár és rajongójának története jeleníti meg. Szinte megfoghatatlan, honnan a sok szépség és lírai erő egy rendező filmjében, aki előző munkájában még éppen számolatlanul gyilkolta halálra jakuza-családok és maffiabandák sötét arcú fiait!
Odor Emilia
2003.06.12
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Adam Elliot 2009-es zseniális gyurmafilmjének – melyben egy igazán különleges barátság történetével ismerkedhetünk meg – színpadi adaptációja.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Szo
25
18:45
Kettőt találhatsz
amerikai romantikus vígjáték, 2006
18:45
Aurora Borealis: Északi fény
magyar filmdráma, 2017
18:50
Romazuri
francia-belga vígjáték, 2017
18:50
Anyád napja
amerikai-német vígjáték, 2005
19:00
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs kalandvígjáték, 2010
Ruttkai Bori, Gryllus Vilmos, Vuk, Mágikus állatok iskolája, stb. Rengeteg családi program mára, link bióban! #gyerekprogram #januar26 #programajanlo
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.