Kedvenc helyek

Janis Joplin: The Essential Janis Joplin

olvasói
(0)
(Columbia / Sony)

A hippi flower-power vagány lánykája, Janis Joplin volt az első igazi „rocker kiállású” énekesnő (Joan Beaz, Judy Collins, Laura Nyro, Cher szolidabb volt nála, Joni Mitchell később futott be, a dzsessz- és soulénekesnők pedig másik kategóriába tartoznak). Az Essential válogatás-sorozat Joplin esetében is tökéletesen működik.


Janis komolyan csak 22 éves korában, 1965-ben kezdett el énekelni, két év múlva pedig már generációja sztárja volt. Fehér létére hihetetlenül érezte a bluest, naiv, mégis képzettnek ható hangjával szinte mindenre képes volt (az érzelmi skála összes pontján magabiztosan mozgott). Dalszerzőként nem sorolható az élbolyba, de tökéletes interpretátor volt, megjelenésével pedig ártatlan lelkesedést sugárzott, persze, hogy a hippi-mozgalom kulcsfigurája vált belőle. Nem mellesleg ő lett az első igazán karizmatikus rockénekesnő, akinek hatása ma is megkérdőjelezhetetlen.

Janis a texasi Austin főiskolájáról (és kocsmáiból) indult útnak és persze meg sem állt San Franciscóig, ahol csatlakozott a pszichedelikus garázs-bluest játszó Big Brother And The Holding Companyhoz (amely néha egészen elképesztő hangzást volt képes produkálni). Két albumuk, a cím nélküli 1967-es debütálás és a Cheap Thrills című 1968-as csúcslemez akkora csillaggá tette Janist, hogy szinte törvényszerű volt számára a szólókarrierre váltás. A Monterey Pop Festivalon való fellépés és a második album kislemezslágere, a Piece Of My Heart voltak a korai korszak kimagasló pillanatai. 1969-ben jelent meg Janis Joplin első szólólemeze, a fúvós szólamaival R&B-s hatású I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!, ugyanabban az évben fellépett Woodstockban, majd egyre inkább elszállt vele a léghajó. Életműve legjobb lemezét, a Pearlt 1970-ben vette fel, de az már csak a 27 éves korában bekövetkezett halála után, 1971-ben jelent meg.

A dupla The Essential Janis Joplin első lemeze a zenekari korszakot összegzi, megtoldva jó néhány később kiadott ritkasággal és koncertfelvétellel, továbbá két Woodstockban rögzített számmal, melyek eddig csak kalózformában voltak elérhetők. A második korong bőséggel merít a két szólólemezről (a Pearlről csak egy dal maradt le!), és itt is hallunk egy ritkább, élőben rögzített szerzeményt. Nemhogy kulcsdalok, de még csak jó felvételek sem hiányoznak - ezúttal igazán érdemes lecserélni a régi válogatásokat. Főképp, hogy a Joplin herointúladagolása előtt három nappal rögzített Mercedes Benzből készített ropogós remix zárja az albumot – igaz ez se hozzá nem tesz, se el nem vesz annak értékeiből.


10/10
Dömötör Endre
2003.06.19
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.