A Bourne rejtély (2002)

Jason Bourne neve sokak számára ismerősen csenghet. Egyrészt azoknak, akik olvasták Robert Ludlum kémtrilógiáját, másrészt azoknak, akik látták Robert Young 1988-as tévéfilm-adaptációját, nem utolsó sorban pedig azoknak, akik rendszeres és elszánt olvasói lapunknak, hisz a 88-as verzió DVD-változat egy korábbi számunkban már kíméletlenül kiveséztük.

Kapcsolódó cikkek


Doug Liman Ludlum jóváhagyásával nyúlt hozzá a történet alapsztorijához, hogy aztán egy a 80-as évek kémhistóriáira erősen hajazó, dinamikusan feszült, XXI. századra aktualizált, látványos akció-thrillert alakítson belőle. Egyedül a történetindító szál maradt a régi: Jasont a francia partok közelében, két golyóval és egy mikrochippel a bőre alatt halásszák ki a tengerből. Stimmel az amnézia, a zürichi bankszámla és a bank széfjének tartalma is: egy pisztoly, néhány útlevél, duzzadó bankjegyköteg, egy automata stukker, no és persze a Jason Bourne név. Ezt leszámítva Liman filmjének nem sok köze van a Ludlum-regényhez. Az akciófilmek kötelező dinamikája megköveteli a sűrű és látványos képszerkesztést, a rövid és gyors snitteket. Látványos, az igaz, ám az elveszített személyiséghez visszatalálni két kali-küzdelem (Fülöp-szigeteki harcmodor, melynek csínját-bínját Matt Damon kizárólag e szerep kedvéért sajátította el), egy minis autósüldözés és néhány SCAD-rakéta között nem könnyű feladat. Izgalmas, minden pillanatában lüktető mozi, csak kár, hogy a lassan kibontakozó kémsztoriból egy sablonokból összerakott akció-thriller maradt. ****Extrák:

Egy semmitmondó alternatív befejezés, néhány kimaradt jelenet, werkfilm és talán a film legfigyelemreméltóbb része Doug Liman audiokommentárja: szellemes, önironikus, leleplez egy-két kullisszatitkot, illetve magtudhatjuk, hogy a politikai helyzet aktualizálásakor apja emlékirataiból merített ihletet, aki a 80-as években a CIA titkos ügynökeként tevékenykedett az iráni fegyvereladási botrányban. ***Hang: angol: 5.1 és surround

Kép: 16:9/2.35:1, színes

Felirat: magyar + 6 nyelv

Extrák felirata: magyarThe Bourne Identity

2002 amerikai thriller Hossz: 114 perc Forgalmazó: Universal Pictures Rendező: Doug Liman Szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox
cssi
2003.09.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.