Lélekszakadva

olvasói
(0)
1905-ben új páciens érkezik a zürichi elmegyógyintézetbe, egy 19 éves orosz lány, akinél krónikus hisztériát diagosztizáltak. A kórház ifjú orvosa, Carl Gustav Jung veszi kezelésbe a kiszámíthatatlan, de bájos teremtést, akin tanára, Sigmund Freud akkoriban még széles körben gyanakvással fogadott módszerét, a pszichoanalízist kezdi alkalmazni.
Mintegy igazolván a bizalmatlankodókat, a módszer botrányos helyzetbe torkollik, Jung és szép betege között szenvedélyes szerelem lángol fel, amely a mennyekbe ragadja, de a teljes romlásba is taszíthatja őket. Sabina Spielrein végül gyógyultan távozik, és híres nevelőintézetet alapít Moszkvában. Az események egy francia diáklány és egy skót tudó kutatásai nyomán bontakoznak ki előttünk, akik miközben a két híresség levelezésének eddig nem ismert részleteit tárják fel, apránként szintén egymásba bonyolódnak. 
 
Az olasz Roberto Faenza európai koprodukciója hasonló forgatókönyvi trükköt alkalmaz, mint Neil LaBute nálunk DVD-n bemutatott filmje, a Költői szerelem: dupla szerelmi történet, egy a mában, egy a patinás múltban, az egyik realitásával, a másik tragikumával ragad magával. A Lélekszakadva esetében az előadásmód szenvedélyes, de inkább szikkadt, mint csöpögős, és ez amennyire erénynek tűnhet, annyira elidegenítő is. 
 
A konzervatív stílusban képre fogalmazott filmben a színészi alakítások ragyognak igazán: elsősorban a zaklatott lelkű hősnő színészileg hálás szerepét feledhetetlen, csillogó szemekkel játszó Emilia Fox (A zongorista), de érdekes Iain Glent - a neki oly jól álló gonosz szerepek (pl. Lara Croft - Tomb Raider) után - pozitív, ám akaratgyenge főszereplőként viszontlátni. A kutatólány figurájában pedig a Titanic Fesztiválon vetített Románc és Ketrec főszereplőnőjével, Caroline Ducey-vel találkozhatunk ismét.
nelson
2003.10.22
|
Prendimi l'anima
angol-francia-olasz romantikus filmdráma, 90 perc, 2002
Carl Gustav Jung és fiatal orosz páciensének 20. század elei heves szerelme a levelezésüket kutató francia diáklány és egy skót tudós kutatásai nyomán bontakozik ki előttünk.
Rendező:

Roberto FaenzaFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.