Mióta Otar elment

olvasói
(0)
Tbilisiben megállt az idő, úgy húsz-huszonöt éve biztosan, de a film tanulsága szerint van akinek számára akár ötven éve is van már ennek. Julie Bertucelli szomorkásan melankolikus filmjében három nő él együtt egy emlékekkel és értékes francia könyvekkel telzsúfolt lakásban: az idős nagymama, a negyvenes évei derekán járó anya és egyetemista lánya. A nehéz megélhetés viszontagságai közepette a lassan csordogáló hétköznapok legfontosabb eseménye, amikor levél jön Otartól, a Párizsban alkalmi munkákkal szerencsét próbáló fiú/testvér/nagybátytól. A nagymama szinte csak ezekért a veretes franciasággal írt levelekért él. Unokájával esténként újra és újra felolvastatja őket, majd választ fogalmaznak.
Mi is lehetne nagyobb tragédia ebben a valószínűtlenül törékeny, illúziókból felépített létezésben, mint a hír, hogy Otar egy szerencsétlen balesetbe belahalt a távoli Párizsban. 
 
A két fiatalabb nő - érthető módon - képtelen elmondani a hírt a nagymamának, aki valószínűleg nem élné azt túl. Megpróbálják fenntartani a látszatot: az unoka nagybátyja nevében leveleket fogalmaz, hogy ne fogjon gyanút a nagyi. Nehezebb azonban megmagyarázni, miért maradnak el a korábban rendszeres telefonhívások is. A nagymama végül megelégeli a tétlenséget és eladja nagyértékű, féltve örzött könyvtárának darabjait, s három repülőjegyet vásárol Párizsba, hogy meglátogassák Otart... 
 
A keserédes nosztalgiával teli, szépségesen komótos tempójú filmen jól érezhető, hogy az elsőfilmes rendezőnő egyik tanácsadója Otar Joszeliani, a grúz film doyenje volt. Olyan az egész mint egy 21. századi Cseresznyéskert, a középpontban egy szigorú jellemű bábuskával, aki ül a tornácon és hazavárja a fiát (a 90 esztendős Esther Gorintin nagyszerű alakítása), de persze a végén kiderül, hogy a 21. században már a szigorú bábuskák is mások kicsit...
Odor Emilia
2003.11.26
|
Depuis qu' Otar est parti
francia filmdráma, 98 perc, 2003
"Kis grúz család várja haza a Párizsban dolgozó Otart. Mikor a férfi halálhíre megérkezik, nővére és unokahúga komoly dilemma elé kerül: elmondják-e a kilencvenéves anyának a tragikus hírt... Julie Bertucelli érzékeny filmje az idei cannes-i filmfesztivál egyik legnagyobb kritikai sikere volt."


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.