Femme fatale

Brian De Palma filmjeit nézve gyakran van déja vu-érzése az embernek: mintha már láttuk volna mindezt - talán egy korábbi filmjében, vagy épp Hitchcock valamelyik klasszikusában. Mégsincs csalás, sem epigonság: De Palma egyszerre idéz és továbbgondol, filmjei tele vannak szövevényes belső utalásokkal.

Kapcsolódó cikkek


A Femme Fatale igazi bravúrdarab: egyszerre keveredik párbeszédbe a film noir hagyományával, a hitchcocki thrillerrel és a rendező korábbi munkáival, miközben a filmipart övező médiacirkuszt is megpiszkálja. Hogy hol vannak az idézőjelek, miféle keretek között bonyolódik a történet; ki mit gondol komolyan és mit nem, azt a stílusjáték csillogása olykor elfedi, de a végén egész jól keveredünk ki ebből a posztmodern tükörlabirintusból.

A Femme Fatale a cannesi fesztivál forgatagában, egy trükkös ékszerrablással indul: Laure a banda férfitagjait átverve, egyedül lép meg a milliókat érő szajréval, hogy aztán egy-két csavar (egy fatális baleset és egy nem kevésbé fatális déja vu-élmény) után új néven, új életet kezdjen. Az immár diplomatafeleség Lilyt azonban utoléri a végzet egy izgága fotós személyében...

Az agyoncsavart sztorit a De Palma filmjeitől megszokott képkultusz (parádés hosszú beállítások), a heveny erotikával átitatott suspense-dramaturgia és az önirónia juttatja levegőhöz. Rebecca Romijn-Stamos a jéghideg szőke alapesetét testesíti meg, Banderas mellette a tehetetlen balekot alakítja önparódiától sem mentesen. A Femme Fatale szórakoztató és trükkös munka: megkeveri és kissé felrázza nézőjét. ****Extrák:

Werkfilm, interjúk és előzetesek - mind a film, mind pedig a néző többet érdemelt volna. **Femme Fatale - Femme Fatale

2002 francia-amerikai thriller Hossz: 106 perc Forgalmazó: SPI Rendező: Brian De Palma Szereplők: Rebecca Romijn-Stamos, Antonio Banderas, Peter Coyote, Eriq EbouaneyHang: magyar 5.1 és DTS, angol 5.1 és DTS

Kép: 16:9/1,85:1, színes

Felirat: magyar, angol
gorcsev
2003.10.16
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.