Kedvenc helyek

U2: Rattle And Hum

1988 Hossz: 95 perc Kiadó: Universal Hang: angol 5.1
A köztudatban az a furcsa tévhit él, hogy a Rattle And Hum a leggyengébb U2-lemez, pedig e kétes címért folyó harc az October és a Zooropa albumok között dőlhet csak el.


A Rattle And Hum koncertfelvételeket és sebtiben felvett új dalokat elegyítő zeneanyaga a hozzá tartozó filmmel együtt nyeri el igazi kiterjedését: az Amerikába beleszerelmesedett négy ír fiatalembert az 1987-es The Joshua Tree sikeralbum monumentális turnéján látjuk, amint a korszak legnagyobb rocksztárjaiként utaznak át álmaik (és a valóság) földjén, találkoznak Harlem (a magyar feliratban: Hárlem) gospelkórusaival és utcazenészeivel, meglátogatják Elvis birodalmát, dolgoznak egykori stúdiójában, közös számot rögzítenek B.B. Kinggel és Bob Dylannel (ez utóbbi a filmből sajnos hiányzik), ingyenes meglepetéskoncertet adnak egy San Franciscó-i parkban, a turné arénákban és stadionokban zajló fellépéseiken pedig csúcsformában játsszák „puritán-politikus-heroikus” periódusuk legnagyobb számait (a lemezhez képest nyolc dalnyi plusz koncertfelvételt kapunk), miközben Bono kitér a korabeli dél-afrikai, latin-amerikai és észak-ír helyzetre. A később viszonylag sikertelen játékfilmes karriert befutó Phil Joanou rendező ugyan jó néhány kínálkozó lehetőséget kihagy, de az öt dal kivételével végig fekete-fehér fényképezés és a szélesvászon nagyon jól megy ehhez a travelogue-hoz, ehhez a zenekarhoz és ehhez a zenéhez.

QQQQEXTRÁK:

Az a kevés duma 23 nyelven feliratozható (közülük az egyik a „Mágyar” opció), a dalszövegeket viszont csak a hallássérülteknek készült angol felirattól kapjuk meg. Van egy mozielőzetes is, ami tulajdonképpen a Where The Streets Have No Name koncertfelvételének egypercnyi intrója.

QQ
Déri Zsolt
2003.11.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.