Kedvenc helyek

Bruce Springsteen: The Essential Bruce Springsteen

olvasói
(0)
(Columbia / Sony)

Bruce Springsteen érdemeinek megítélése zenei korszakonként hullámzik, de a tisztelet minden körülmények között kijárt neki. A jól sikerült 2002-es visszatérő lemeznek (The Rising) köszönhetően most újra méltó helyén, az amerikai rockzene klasszikusai között emlegetik és ezt nyugodt szívvel alátámaszthatja bárki, aki végighallgatja dupla (a ritkaságokkal teli bónuszlemezzel együtt tripla) válogatásalbumát.


Springsteen az ő hetvenes évekbeli és nyolcvanas évek eleji, Van Morisson, Bob Dylan és a Beatles hatását mutató eszes és érzelmes dalaival sok millió amerikainak (és persze kanadainak, európainak stb.) nyújtotta a remény erejét, amint azt már szépirodalmi példák is megerősítik (Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország, Nick Hornby: 31 dal). Bruce karrierjének második fele már korántsem volt olyan egységes, de mind magánéleti, mind alkotói válságát sikerrel győzte le, amióta pedig újra legendás zenekarával, az E Street Banddel dolgozik (lásd: Live In NYC – 2001), a siker sem kerüli el. Első átfogó válogatáslemeze az 1995-ös Greatest Hits volt, majd 1998-ban egy négy CD-s ritkaságkollekció jelent meg tőle (Tracks), melyből a vékonyabb pénztárcájú rajongók kedvéért szimpla CD-re is szelektáltak (18 Tracks). A mostani The Essential Bruce Springsteen az előző gyűjteménynél teljesebb képet ad, bónuszlemeze pedig eddig kiadatlan felvételek újabb csokrával ajándékozza meg a rajongókat. Az első lemez gyakorlatilag hibátlan dalok sora, időrendben haladva, arányosan szemezget az első hat albumról (Greetings From Asbury Park – 1973, The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle – 1973, Born To Run – 1975, Darkness On The Edge Of Town – 1978, The River – 1980, Nebraska - 1982), melyek érzelmesen rockos, countrys, kiteljesedett hangzású, briliáns szövegvilágú szerzeményihez nem igen van mit hozzáfűzni: akinek bejönnek ezek a felvételek, szerezze be mind a hat említett sorlemezt, garantált, hogy egyikben sem fog csalódni.

A kompiláció második korongja a két „kevésbé termékeny” évtizedet összegzi, ezúttal is időrendben és dicséretesen visszafogott szerkesztésben. Ezt támasztja alá, hogy a siker tekintetében mindenképpen csúcslemeznek titulálható, hangzásilag azonban menthetetlenül „nyolcvanas évekbeli” 1984-es Born In The USA is mindössze csak három dallal szerepel. A visszafogottabb, személyesebb Tunnel Of Love (1987) és a rosszul szerkesztett, túl sok gyenge dalt sorakoztató 1992-es páros album (Human Touch / Lucky Town) megfelelően prezentált, nem hiányzik a még ma is hátborzongatóan modern és magával ragadó Streets Of Philadelphia című 1993-as filmbetétdal, a visszhangtalan 1995-ös protest-song csokor (The Ghost Of Tom Joad) pedig a legjobb felvételével, a címadóval van jelen. A 2002-es The Rising talán tartalmaz az itt szereplő háromnál jobb dalokat is, a 2001-es koncertlemezre felvett két új szerzemény pedig a válogatás végére került, ami felrúgja az időrendet, de ez legyen a legnagyobb baj.

A gyűjtemény harmadik korongja a végső érv, ami miatt a korábbi kiadványokat jól ismerő rajongóknak is megéri beszerezni a válogatást, hiszen a három évtized ritkaságaiból válogató bónuszlemez dicséretes módon csupa olyan felvételt tartalmaz, melyek még a Tracks boxban sem lelhetők fel. Van itt vicces Viva Las Vegas feldolgozás (a brit NME magazin egy válogatáslemezéről), Jimmy Cliff-reggae koncertverzióban, a legutóbbi albumról való Countin` On A Miracle akusztikus-bluesos felvétele, ritka dalok élő változatai, néhány kitűnő filmbetétdal (a Missing című egyértelműen a Streets Of Philadelpia loopos kalandozásának folytatása, a Lift Me Up falzettóban előadott különleges darab, a Dead Man Walkin` pedig sötét tónusa ellenére is igen felemelő), továbbá ritkaságok a Nebraska és The River albumok idejéből. Mindössze a Patti Smith-szel közösen írt Because The Nightot hiányolhatjuk, hiszen a „Főnök” nemcsak társszerzője a nagy slágernek, de ő maga is többször játszotta koncerten (ráadásul hely is lett volna rá, hiszen a harmadik lemez – ellentétben az első kettővel – nem használja ki a nyolcvan perces maximális játékidőt). Ez a tripla válogatás kezdőknek erősen ajánlott, remekül szerkesztett, átfogó gyűjtemény, haladóknak pedig nem kell magyarázkodni a lemaradt dalok miatt – ők úgy is tudják, hogy ennek a rendkívül tehetséges és fontos előadónak kétszer ekkora terjedelem sem lenne elég a kiváló dalai bemutatására.


első CD: 10/10
második CD: 9/10
harmadik CD: 8/10
Dömötör Endre
2004.02.19
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.